5 tips – Så blir du av med dina sommareksem

Kvinna som kliar på sin arm.
5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer
1:23

Efter reklamen: 5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer

(1:23)

Slå på ljud

Det finns olika typer av eksem – det vanligaste är atopiska eksem, även kallade böjveckseksem, atopiska eksem har man ofta en medfödd benägenhet att få. När man har eksemen är huden torr och i perioder får man också torra och kliande utslag.

På sommaren är det vanligt med soleksem, något som mest drabbar unga kvinnor. Man kan få soleksem när den ovana och bleka vinterhuden möts av solens strålar, ofta under försommaren. Huden som träffats av solen får då röda knottror, torr fjällighet och rodnad. Men lugn bara lugn, det finns lösningar på problemet.

1. Skydda huden från solen

Det bästa sättet att undvika soleksem är att vistas kortare tid ute i solen. Det är speciellt bra att undvika att vara i solen mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast. Skydda också huden genom att smörja in dig med solkräm och ha en hatt som skyddar ansiktet.

2. Klä på dig

Något som kan utlösa eksem är när det är varmt, fuktigt och hud ligger mot hud – till exempel när låren skaver mot varandra. Därför är det bra att täcka huden med kläder, detta skyddar också mot solens strålar som kan trigga soleksem. Tänk bara på vilket material dina kläder är gjorda av. Ha på dig luftiga kläder och undvik ylle och syntetmaterial som kan irritera huden.

3. Håll dig svettfri

Något som kan trigga eksemen är värme och svett. Testa att smörja in huden med fuktkräm innan du tränar och duscha snabbt bort svetten efter träningen.

4. Undvik triggerfaktorer

En vanlig typ av eksem är kontaktallergiska eksem som triggas av kontakt med ett allergen, till exempel nickel i smycken eller citrusfrukter. Undvik dessa triggerfaktorer så gott det går.

5. Kortisonkräm och hudkräm

Om ovanstående tips inte fungerar kan eksemen behöva behandlas med kortisonkräm. Det finns svag kortisonsalva på apoteket och om inte det hjälper kan du behöva söka sjukvård och få en receptbelagd kräm. Ibland när man har eksem är huden dessutom torr och trasig och kan då behöva repareras med en mjukgörande kräm. Testa att kombinera kortisonkräm och mjukgörande kräm.

Källa: Expressen

Utvald läsning