Äter stressen upp din tid? Satsa på notis-detox!

Kvinna håller på med en smartphone i mörk stadsmiljö med suddiga ljus.

Pling! Pling! Pling!

Finns det något mer stressande än ljudet av notiserna som poppar upp på skärmen till din telefon? Möjligtvis ett spädbarns förtvivlade skrik.

Det är med andra ord inte konstigt att de stör.

Det visar också flera studier. Personerna som deltog i en undersökning 2014 fick i genomsnitt 63,5 aviseringar på sin telefon varje dag och tittade på dem inom några minuter. En annan studie av Deloitte visade att människor i genomsnitt kollar sin telefon 47 gånger om dagen – ofta för att de fått push-notiser. Inte för att de är extremt nyfikna, utan för att notiserna drar igång hjärnans belöningssystem. Och hjärnans belöningshormon, dopamin, ger oss en lyckokick som det är svårt att motstå.

Varje gång vi blir avbrutna försvinner fokus

Push-notiser kallas de där meddelandena som poppar upp på din telefon med nyheter, tips, erbjudanden och meddelanden från jobb och vänner.

De distraherar mer än man kan tro. Varje gång vi blir avbrutna tar det en bra stund innan vi är tillbaka i samma tankebanor som innan det sa pling. Avbrotten är en stor anledning till stress, enligt hjärnforskaren Katarina Gospic. Hon ser ett tydligt samband mellan ökningen av stressrelaterade symtom och användningen av smartphones.

– Vi blir väldigt distraherade. Det tar upp till 25 minuter att återfå fokus. Sitter du inne i en uppgift och blir avbruten, så tar det tid att komma tillbaka. Vi får aldrig den fulla fokusen idag, säger hon till SvT.

När Florida State University genomförde en studie 2015 på studenter som höll på med ett prov, visade det sig att de som fick push-notiser på sin telefon fick mycket sämre resultat än de som hade funktionen avstängd – trots att de inte ens tittade på dem. Det räckte att de hörde att meddelandena trillade in, för att att fokus skulle försvinna. Forskarna drog slutsatsen att det konstanta plingandet var lika störande som att ta emot ett telefonsamtal.

Så gör du en notis-detox

Så för den som vill ha ett lugnare liv, slippa stress och behålla koncentrationen kan en notis-detox vara en bra idé. Eller för att tala klarspråk: Stäng av push-notiserna!

Det är enkelt: Gå in i inställningar och välj notiser. Där går det att ställa in alla appar på ”av”.

Välkommen till ditt nya pling-fria liv – du kommer att älska det!

Källa: theguardian.com

Läs mer:

Dopaminfasta – så funkar nya trenden

9 tecken på stress som du ska ta på allvar

Rädda en utbränd hjärna – så funkar nya metoden

Utvald läsning