HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det händer med kroppen om du äter för mycket eller för lite

09 jul, 2019 
AvNina Jakobson
Kvinna äter nyttiga mat.
Kroppen behöver mat för att må bra. Den som över- eller underäter kan få problem med allt från sömn och vikt till tarmar och sexlust.
Annons

Att ha en god aptit är egentligen inget dåligt. Likaså behöver det inte vara dåligt att hålla koll på kalorierna. Men det är när det går över styr som problem kan uppstå. Näringsexperten Marie Steenberger vet vad som händer i kroppen när du äter för mycket eller för lite. Hon menar att de två beteendena ofta hänger ihop. Det är ju till exempel inte helt ovanligt att man håller igen med maten vissa perioder, för att sedan äta för mycket under andra. Det här ger inget sunt förhållande till maten, menar hon. I stället är balansen viktig.

Sömnen blir störd

Överätande:
För lite sömn kan leda till ökad hunger och därmed också sämre matvanor och överätande. Och om du äter för mycket innan du går och lägger dig kan det påverka sömnkvaliteten eftersom matsmältningssystemet blir aktivt. Det kan störa sömnen.
Underätande:

Äter du för lite finns det en risk att du vaknar upp och är hungrig på natten. När vi äter frigörs avslappningshormoner, så att stoppa i sig något litet på kvällen är bara bra för dig som kanske ätit för lite under dagen.

Annons

Aptiten blir förvirrad

Överätande:
Tvärtemot vad man skulle kunna tro så leder överätande till att man blir mer hungrig. Dessutom försvarar kroppen sin nuvarande vikt, även om den är överviktig, och skickar därför ut hungersignaler för att upprätthålla den.
Underätande:

När du äter för lite går kroppen in i ett slags överlevnadsläge. Och precis som vid övervikt vänjer sig kroppen vid en för låg vikt – och kommer därför inte att ropa efter så mycket mat eller kalorier som du kanske egentligen har ett behov av. Den ser den låga vikten som det normala och anpassar sitt energibehov efter den.

Tarmarna börjar bråka

Överätande:

Om du ofta äter för mycket ligger maten för länge i tarmsystemet, vilket kan leda till förstoppning och andra magproblem.
Underätande:
För lite mat kan också påverka tarmarnas funktion eftersom de behöver vätska, fibrer och näring för att fungera som de ska. En

vanlig orsak till förstoppning är att man dricker för dåligt.

Annons

Energin tryter

Överätande:

När kroppen får för mycket mat blir den stressad. Den lägger all sin energi på förbränningen och du kan därför känna dig trött och energilös.
Underätande:

Vid ett kaloriunderskott får inte kroppen den energi som den behöver. Det blir som en bil utan bensin ungefär. Kroppen behöver näringsämnen och utan dem kan resultatet bli att den skriker efter snabb energi i form av socker.

Vikten påverkas

Överätande:

Äter man ett överskott av kalorier omvandlas energin till fett som lagras i vår kropp. Man går upp i vikt helt enkelt.
Underätande:
Att äta mindre, det vill säga dra ner på kalorierna, är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Men det får inte gå för långt. Om man äter långt under sitt normala energiintag under en längre tid sänker kroppen ämnesomsättningen. Dessutom kan din muskelmassa minska eftersom kroppen inte har så mycket annat att ta sin energi från.

Sexlusten minskar

Överätande:
När det gäller lusten kan den påverkas av vilket förhållande du har till din kropp. Har du till exempel problem med överätande och övervikt kan det leda till att du känner dig osäker, vilket i sin tur kan påverka sexlivet.

Annons

Underätande:
Sexlusten kan minska om du inte får i dig tillräckligt med mat och näring.

Blodsockret svajar

Överätande:

När vi äter stiger blodsockret och vi får ett så kallat insulinpåslag. Ett ständigt insulinpåslag kan leda till att vi går upp i vikt eller drabbas av exempelvis sjukdomar som diabetes typ 2.
Underätande:
Blodsockret hos friska personer sjunker inte till en nivå som är för låg, inte ens vid fasta, visar studier.

Det sociala blir svårt

Överätande:

Den som har en tendens att överäta kan få problem i sociala sammanhang där det förväntas att man äter på ett visst sätt. Dels kan det leda till att man äter desto mer i smyg när man kommer hem, dels kan det leda till ett skambeläggande av sina vanor.
Underätande:

Även här kan man påverkas av de förväntningar som finns kring ätande, vilket kan bli jobbigt för den som inte följer normen.

Av: Karin Læste Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

4 smarta tips som underlättar när du vill äta nyttigt

Hitta ditt ätmönster – och stoppa känsloätandet

Ditt matmönster påverkar hälsan – vilken mattyp är du?

Annons