Pirrar det i kroppen av märkliga ljud? Då ska du testa ASMR!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ömma viskningar, prasslande papper eller naglar som långsamt knackar mot en bordsskiva. De senaste åren har ASMR fullkomligen exploderat på nätet med miljontals anhängare, men här i Sverige är fenomenet fortfarande relativt okänt.

ASMR står för Autonomous sensory meridian response och är ljudfilmer som kan framkalla stort välbehag, ofta med en kittlande känsla genom kroppen.

Läs även: Behåll semesterkänslan – 6 härliga tips 

Många använder ASMR som ett hjälpmedel vid sömnproblem och vissa påstår även att det kan lindra smärta, stress och ångest. I dag finns inte tillräckligt med forskning som stödjer dessa påståenden och exakt vad som händer i hjärnan under ASMR-stimulans är det heller ingen som vet. Klart står i varje fall att vi kopplar av när vi hör trivsamma ljud.

Vilka ljud eller ”triggers” som ger denna effekt varierar från person till person, om du överhuvud taget upplever något alls. Alla reagerar inte positivt på inspelningarna, men se till att använda riktigt bra hörlurar om du bestämmer dig för att testa.

I klippen används nämligen studiomikrofoner för att skapa en tredimensionell ljudupplevelse och särskilt på Youtube finns ett enormt utbud för den intresserade.

ASMR Darling är en av de populäraste Youtubestjärnorna inom subkulturen med hundratals prenumeranter på sitt konto. I sitt senaste klipp testar hon att gräva ner händerna i olika sorters slime – lyssna och njut:

Få en simulerad skalpmassage av ASMR Darling:

Läs även: 5 meditationsövningar för dig som hatar att meditera

Foto: ASMR Darling

 

Redaktionens tips
Dela på: