Artistens kamp mot hudsjukdomen – visar med intima bilderna

LeAnn Rimes psoriasis
Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Sångerskan LeAnn Rimes, 38, har haft psoriasis under nästan hela sitt liv. Nu har hon tröttnat på att dölja det och skämmas, och vill berätta om hur det är att växa upp med.

I en essä i Glamour Magazine skriver hon om den smärtsamma uppväxten med hudsåren.

"Jag var bara två år gammal när jag diagnostiserades med med psoriasis. När jag var sex år var 80 procent av min kropp täckt av smärtsamma röda prickar – allt utom mina händer, fötter och ansikte. På den här tiden var det inte reklam om psoriasis på tv eller öppna diskussioner om hudåkommor. Ingen pratade om detta", skriver Rimes.

Hon försökte desperat bota sjukdomen, och tog till allt mer drastiska metoder. LeAnn Rimes blev artist redan som barn, och kämpade med att vara i offentligheten samtidigt som hon inte ville visa hur hon såg ut.

"Jag försökte allt jag kunde för att bota det: steoridsalvor, medicin – jag försökte till och med att bli insvept i koltjära och plastfolie. När jag var i offentligheten gjorde jag allt för att dölja det. På scen hade jag ofta två par strumpbyxor eller jeans, även när det var 35 grader varmt. Under min skjorta kunde min mage vara täckt av tjocka skorpor som gjorde ont och blödde. Under så stor del av mitt liv kände jag att jag behövde gömma mig", skriver hon i Glamour Magazine.

Fick tillbaka sin psoriasis under coronapandemin

I 20-årsåldern hittade artisten behandlingar som hjälpte henne och kunde lindra symptomen, och för några år sedan blev hon helt symptomfri och kunde sluta helt. Men i början av i år tog allt en negativ vändning – stressen som kom med coronapandemin triggade artistens psoriasis, som blossade upp igen.

Men med essän i Glamour Magazine och de tillhörande bilderna där LeAnn Rimes visar upp sin nakna kropp med utslag, så vill hon sluta gömma sig.

"Det kanske är det faktum att det här året verkligen satt allt i perspektiv, men jag känner att jag är på en plats i livet där jag vill bryta mig ut ur buren. Vi lever i en tid där vi blir bestulna på allt vi trodde vi behövde – och nu kan vi se hur värdefulla och bra nog vi är utan allt trams. Vi är värdefulla utan smink och det artificiella. Vi är värda kärlek utan att behöva jobba för det. Och det är därför jag är trött på att gömma mig", skriver hon.

Foto: TT, Instagram

LÄS MER

Svenska supermodellen om sjukdomen: “Den har brutit ner mig nu”

8 autoimmuna sjukdomar alla borde känna till

Dermatologen: 10 tips mot rynkor som verkligen fungerar

Utvald läsning