Dermatologen: 10 tips mot rynkor som verkligen fungerar

Kråksparkar och fina linjer är något som hör åldrandet till. Vissa får det tidigare än andra, och mycket handlar om vilka gener du har. Men många vill skjuta upp hudens åldrande så gott det går, eller åtminstone behålla det ungdomliga ”glowet” och slippa andra ålderstecken som torra hudfläckar eller rosacea. Och vad skönhetsmärkena än påstår om sina olika mirakelprodukter så är det bara några få ämnen och livsstilsfaktorer som fungerar för att motverka och minska uppkomsten av rynkor.

Men även om krämen du köper påstås innehålla vissa av de här ämnena så är det inte säkert att den verkligen gör det, och inte i den koncentration som behövs för att du ska märka någon skillnad av att använda den.

– Som konsument kan du inte veta vilken koncentration det finns av ämnet, oavsett vad det står på innehållsförteckningen. För ämnen som retinol och C-vitamin är väldigt känsliga mot luft och temperatur, så de kan har brutits ner redan innan du får produkten, säger forskaren och dermatologen Johanna Gillbro till Expressen.

Här är tio faktorer som påverkar hur din hud åldras.

Retinol

Retinol är egentligen en typ av A-vitamin, och har så kallat cellkommunicerande egenskaper och sägs stimulera produktionen av kollagen och elastin. Retinol är dock en väldigt kraftfull ingrediens, och den som är ovan kan till en början bli både röd och torr i hyn av en retinolprodukt, men det brukar lägga sig efter en period. Är du gravid ska du vara försiktig. Här är 8 bra serum som innehåller retinol!

C-vitamin

C-vitamin är en viktig nyckelspelare när det gäller kollagen, det ämne som ger huden en ungdomlig spänst. C-vitamin är också en antioxidant, som skyddar våra celler från att ”rosta” sönder samtidigt som det skyddar huden mot UV-strålning. Nyare forskning har visat att halten av vitaminet är lägre i solskadad och åldrad hud.

Framförallt ger vitaminet huden ny glöd och lyster. Men för att få effekt gäller det att välja rätt produkt. Här är 8 bra hudvårdsprodukter med C-vitamin!

Stressa ner

Stress går hårt åt huden och kan göra att hudsjukdomar som psoriasis och rosacea blir förvärrade. Du kan också få torr och kliande hud med eksem av stress. Dessutom kan du få ökade svettningar och faktiskt tappa mer hår än vanligt.

Det finns också studier som visar att personer som stressar mycket har mindre återfuktad hud än de som stressar mindre – så stress är helt klart en bov i rynkdramat.

Antioxidanter

– Antioxidanter kan vara effektivt för att minska enzymerna som bryter ner kollagen, men det är mer förebyggande för att inte utveckla rynkor, de reducerar inte rynkorna, säger Gillbro till Expressen.

Ett exempel är resveratrol. Det sägs ha föryngrande effekter på huden, och i vissa studier har man också kunnat se att den skulle kunna ha positiva effekter på hjärtkärlhälsan och inflammationer. En annan antioxidant som ska bromsa kroppens åldrande är polyfenoler.

Här är maten med mest antioxidanter!

En bra produkt

Även om det inte finns någon direkt mirakelkur mot rynkor så hjälper det att hålla huden återfuktad med en vanlig, mjukgörande ansiktskräm. Att låta huden bli torr kan ge upphov till djupa rynkor och fina linjer, enligt Johanna Gillbro.

Sömn

Att få tillräckligt med sömn ger också huden en boost. När vi sover tillverkas nämligen melatonin, som verkar som en kraftfull antioxidant med tydlig effekt på våra hudceller

– Drick minst åtta glas vatten dagligen och sov i åtta timmar, föreslår Isabella Bukurie Bessières, hudläkare och delägare av Elite Health.

Ny studie visar att folat-rik mat gör dig smartare.

Frukt och grönt ger huden vad den mår bästa av.

Sund kost

Många av de ämnen som är bra för huden får vi i oss genom en sund kost, framför allt genom färgstarka frukter och grönsaker. Johanna Gillbro menar att det bästa sättet att motverka rynkor är just att jaga näringsämnen via maten.

Men att börja äta en massa kosttillskott är inte lösningen, tycker hon, då vissa näringsämnen kan konkurrera ut varandra när det gäller upptagningsförmågan i kroppen. Exempelvis kan för mycket järn göra att du får brist på koppar.

Motion

Fysisk aktivitet kan faktiskt föryngra huden – med hela tio år! Det visar en studie som överläkaren Anders Hansen refererade till i en artikel i Svenska Dagbladet. Enligt Anders Hansen finns det inga kosmetiska preparat som kan uppnå samma resultat:

”Effekten på huden var på en nivå som inga krämer någonsin kommer i närheten av, oavsett hur avancerade de kan verka i kvasivetenskapliga reklaminslag. Om en kräm kunnat förändra till denna grad hade du för övrigt känt till det, den hade nämligen varit oerhört hårt marknadsförd.”

Även hudläkaren Ellen Marmur håller med om att träningen har positiva effekter på huden.

– Vi fokuserar ofta på de effekter träningen har på hjärtat, vilka såklart är jätteviktiga, men allt som skapar cirkulation i kroppen hjälper också till att hålla din hud frisk och hälsosam, säger hon till WebMD.

Solskydd

Solen är den absolut största boven när det gäller rynkig hud. När huden exponeras för solens strålar aktiveras en typ av enzymer i huden som heter MMP, som bryter ner hudens kollagen och kapar kollagensträngerna.

Medan UVB-strålarna bara når det översta hudlagret där pigmenteringen skyddar, så kan UVA-strålarna gå hela vägen ner till kollagenlagret. Därför är det viktigt att se till att det solskydd du använder skyddar mot båda typerna av strålning.

Sluta röka

Även rökning har en negativ påverkan på huden (och mycket annat i kroppen).

– Man har ju sett att man definitivt får mer rynkor runt munnen om man röker, och inte bara runt munnen utan även på andra kroppsdelar som armar, säger Gillbro till Expressen.

Att sluta röka kommer inte bara ge dig friskare hud utan ett friskare allt!

Foto: TT

Läs mer:

Atopisk hud? Här är produkterna som faktiskt hjälper!

5 tecken på hudcancer – som inte har med födelsemärken att göra

8 fantastiska fakta om huden – kroppens största organ

Utvald läsning