SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Årets bästa nyhet: Ost kan förlänga ditt liv!

29 nov, 2017 
AvRebecca Wictor
Nu finns det ingen anledning till att hålla igen med ostarna. Ny forskning visar nämligen att ost förlänger livet genom ett friskare hjärta!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En näve parmesan över pastan eller en dignande ostbricka till fredagsvinet kan förlänga ditt liv. Enligt en ny studie publicerad av Nature Medicine innehåller ost ämnet spermidine, vilket har ökat den genomsnittliga livslängden hos testmöss och råttor.

Ämnet ska dessutom vara bra för hjärtat. Det upptäckte forskarna när de testade 800 ostälskande italienare. Resultatet? De med ett högre intag av spermidine hade lägre blodtryck och 40% visade sig ha lägre risk för hjärtsvikt och en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs också: Mjölkprodukter hjälper dig ner i vikt – välj rätt!

Detta livselixir finns även i ärtor, majs, sojabönor och fullkornsprodukter. Råvaror som inte innehåller samma mängd fett som ost gör. Fett kan hämma upptaget av spermidine och gör därför möjligtvis dessa grönsaker till ett bättre val. Men också tråkigare. Vi väljer därför att dra slutsatsen att ost är nyckeln till ett långt och lyckligt liv.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons