Är pulserande tinnitus farligt? Doktorn svarar

kvinna håller sig för örat och gör en grimas

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

FRÅGA: Jag har tinnitus sedan några år tillbaka. Att det susar och brusar i öronen sägs ”bara” vara ett tecken på tinnitus och inget att oroa sig för. Men nu har jag hört att en tinnitus som pulserar, alltså dunkar och låter som hjärtslag och puls i örat, kan vara ett tecken på att det är något fel på kärlen nära örat i huvudet. Är det sant, kan jag ha missbildade kärl i huvudet?

Orolig

Kan det vara farligt med tinnitus?

SVAR: Med tinnitus menas att man hör ett ljud som skapas av hörselorganet själv och som inte kommer utifrån kroppen. Alla har vi någon eller flera gånger fått tinnitus. Om vi är trötta eller stressade kan örat själv skapa ett högt pipande ljud som ingen annan kan höra. Det brukar vara övergående efter en kortare stund. Många gånger hör svårare tinnitus ihop med en bullerskada, det vill säga att man utsatts för högt ljud vid ett särskilt tillfälle, eller att man utsatts högt ljud under längre tid på en arbetsplats. Hörselorganet är då skadat.

Man kan även ha tinnitus som en del i en sjukdom som kallas Ménières. Då har man som regel även en hörselnedsättning och yrsel ihop med ljudet. Orsaken till sjukdomen är delvis okänd, men har med vätskan och tryckfördelning i hörselorganet att göra.

Jag vet inte hur din tinnitus yttrar sig, men oljudet verkar finnas där hela tiden och vara så besvärlig att du sökt för den, eftersom du fått en diagnos. När man söker för tinnitus går vi igenom nervsystemet och blodcirkulationen i kroppen. Man kollar även hörseln och om man har några andra symtom än tinnitus. Ofta remitterar vi distriktsläkare vidare till en öronläkarmottagning för bedömning. Det är viktigt att få all information man kan och att utesluta eventuella fel som går att åtgärda.

När det gäller den typ av ljud du beskriver, det vill säga om ljudet inte är konstant utan har en rytm och brusar, så handlar det ofta om att det har med just att man hör pulsen från blodkärlen nära örat. Många kan höra det här ljudet om man ligger ned med örat mot kudden.

Pulserande tinnitus är alltså bara en beskrivande term, att man hör ett ljud som hänger ihop med pulsen. Det betyder inte nödvändigtvis att något är fel. Våra blodkärl kan passera nära örat utan att det står för någon missbildning eller något allvarligt. I de allra, allra flesta fall är det alltså normalt att ibland kunna höra sin puls. Tumörer som enbart ger symtomet tinnitus är ytterst sällsynt.

/ Gunilla Hasselgren

Behandling vid tinnitus

  • Det kan vara mycket svårt att leva med störningsljudet eftersom sömnen kan störas av det. De flesta erbjuds KBT, kognitiv beteendeterapi för att hitta egna verktyg att hantera ljudet.
  • Ibland kan man få ett tillägg av antidepressiv läkemedelsbehandling, som även kan stärka sömnen.
  • Många som har tinnitus somnar och sover gärna med någon form av ljud som kommer utifrån, det vill säga musik, eller kanske lugnt prat från en podd.
  • Stress och dålig sömn kan bli en ond cirkel som förvärrat tinnitusen. Regelbundna rutiner, motion och hjälp med stresshantering och sömnskola kan erbjudas av vården i vissa regioner.

Foto: TT

Läs mer:

Forskning: Covid-19 kan orsaka tinnitus

Doktorn: Det finns hjälp att få mot tinnitus!

8 ofrivilliga kroppsljud – och vad de betyder

Redaktionens tips
Dela på: