Doktorn: Det finns hjälp att få mot tinnitus!

Fråga: Jag besväras av tinnitus som har blivit värre de senaste månaderna. Finns det något läkemedel eller någon övning som minskar oljudet?

 

Svar: Det finns hjälpmedel och terapier som kan lindra eller störa ut ljudet, men det är viktigt att man först får hjälp med en bedömning kring sin livssituation och hörsel.

Det finns inget enskilt råd att ge, inte heller något läkemedel som vi vet fungerar på alla. Tinnitus hör i de flesta fall ihop med en hörselskada. Stress och dålig sömn kan förvärra ljudet. Ljudet kan också störa sömnen, så man vet inte alltid vad som kom först – hönan eller ägget.

Läs också: Bromsa åldrandet: Så räddar du hörseln!

Som regel ska man få hörseln kontrollerad på vårdcentralen och samtidigt göra en vanlig läkarbedömning kring stress och muskelspänningar samt kolla om man möjligen är så störd av ljudet att man har blivit deprimerad. Man kan komma in i en ond spiral med mer spänningar i nacke och käke som i sin tur gör att ljudet upplevs mer påträngande.

Läkemedel, fysioterapi (sjukgymnastik) eller samtalsterapi, KBT, kan bryta spiralen. Avspänningsövningar och stresshantering kan också hjälpa. Inom hörselvården, dit vi skickar remiss, kan man få testa hjälpmedel och terapier som kan göra ljudet mer hanterbart att leva med.

Läs också: Forskare: Därför stör du dig på smaskande

Det kan vara bra att fundera på om det finns en förklaring till varför det blivit sämre på senaste tiden. De vanligaste orsakerna är stress eller brist på återhämtning och sömn. Så se till att få ro och vila. Du kan även testa att störa ut ljudet med lugn, skön musik på låg volym. Och har du inte sökt hjälp för tinnitusen tidigare, gör det nu!

 

Ljudstressad? Så skyddar du din hörsel!

Öronen kan bli extra ljudkänslig när du är stressad.

Läs också: Ljudstressad? Så skyddar du din hörsel!

 

 

Utvald läsning