SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Är livet i obalans? Här är 10 frågor du bör ställa dig

08 mar, 2020 
Livet är inte bara jobbet, eller bara barnen – inte om du vill må bra i alla fall. Det finns många aspekter du behöver fördela din energi på om du vill ha ett liv i balans. Har du den balansen? Här är frågorna som kan svara på det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta av oss vill nog må bra. Men vad det innebär är olika för alla – vissa mår bra av att träna varje dag, medan andra behöver mer tid för återhämtning, och medan några behöver sova minst åtta timmar per natt för att orka klarar sig andra på fem. Vi utgår från att det handlar om en individuell balans mellan kropp och själ.

Ibland kan det vara svårt att hitta den här balansen i vardagen, för vi kan trots allt inte styra över allt. Barn ska lämnas och hämtas, mat måste lagas och hur mycket du får sova per natt avgörs av hur mycket din partner snarkar, om barnen har mardrömmar eller du har för mycket att tänka på för att kunna somna.

Hitta dina obalanser

Men det är inte alltid du kan peka ut exakt vad som stör din hälsobalans – ibland blir man så uppslukad av vardagens småsaker att man glömmer helhetsbilden. Här är några symptom på att du inte har en bra balans just nu:

 • Du är trött hela tiden
 • Känner dig besviken över livet
 • Är uttråkad
 • Viktökning eller minskning, oavsiktligt
 • Tecken på depression
 • Tecken på ångest
 • Störd sömn
 • Ökad användning av alkohol eller andra substanser
 • Överätande eller självsvält
 • Undvikande beteenden
 • Negativitet
 • Nedsatt immunförsvar
 • Irritabilitet och humörsvängningar

10 frågor att ställa dig

När du rett ut om och i så fall vilka symptom som passar in på dig är det dags att inventera hur mycket tid och energi du har och gör av med på vad. Då kan du behöva ställa dig de här frågorna:

Annons
 1. Hur många timmar per vecka tillbringar jag på jobbet?
 2. Hur många av dessa timmar är tillfredsställande eller givande på någon nivå?
 3. Hur mycket tid har jag tillbringat med vänner den här månaden?
 4. När är sista gången jag besökte familjen?
 5. Hur mycket av min energi går till saker som ger mig glädje?
 6. Vad eller vem saknar jag i mitt liv?
 7. Hur ofta har jag haft ensamtid den här månaden?
 8. Hur ofta äter jag näringsrik mat?
 9. Gör jag någonting för att undvika mina känslor, i så fall hur ofta?
 10. Hur ofta tränar jag?

Det är inte ovanligt att man lägger all sin energi till bara ett område av livet, något som kan vara ett omedvetet val. Det kan också leda till skuldkänslor den dag man vill fördela energin på fler områden. Men blir det tydligt för dig att något område av ditt liv inte får tillräckligt med uppmärksamhet kanske du kan testa att ta små steg för att ändra på det.

Gör små förändringar

Det kan till exempel handla om att ha med dig ett nyttig snacks eller en frukt för att boosta ditt näringsintag, eller unna dig en träningslunch i veckan. Om det är själen, eller ditt inre, som inte får tillräckligt av din tid och energi – försök att få in det du saknar i dagsläget. Kanske behöver du få in en stunds meditation på helgen, eller låta partnern ta barnen på morgonen så att du får sova ut? Att umgås med människor du tycker om är ofta något som ger energi och glädje och fyller på ditt ”konto”. Kom ihåg att du förtjänar att må bra även inombords!

Annons

Något som kan göra att man hamnar i obalans i livet är för mycket av samma sak, ”hamsterhjulet” som vi ibland kallar det. Därför kan man få en nytändning av att vara kreativ eller att våga testa nya saker i livet. Kanske kan du och din partner gå en danskurs, eller gå en kurs i akvarellmålning?

Att ta små steg för en bättre livsbalans kan göra stor skillnad!

Källa: Psychology today   Foto: TT

Läs mer:

Så hittar du en sund balans mellan egentid och familjetid

Ny forskning: Träning ger mer lycka än pengar

Detta stressar oss mest i livet – räkna ut din stressnivå just nu!

Annons