Är du mer stressad än du tror? 10 signaler

Försöker din kropp säga dig att du stressar för mycket? Lyssna!Försöker din kropp säga dig att du stressar för mycket? Lyssna!

1. Huvudvärk på helgen

En plötslig nedgång i stress kan ge migrän. Den kan du undvika genom att ha ungefär samma rutiner på helgen som under veckorna.

2. Kraftig mensvärk

Stressade kvinnor löper mer än dubbelt så stor risk att uppleva smärtsamma menstruationer jämfört med de som är mindre stressade, enligt en Harvardstudie. Forskarna kopplar det till en stressrelaterad obalans av hormoner. Fysisk aktivitet kan lindra värken och minska stressen.

3. Ömma käkar

En öm käke kan vara ett tecken på tandgnissling, som vanligtvis sker under sömnen och kan förvärras av stress. En bettskena kan minska tandpressandet nattetid. En enkel övning dagtid är att gapa och öppna munnen så mycket du kan vid några tillfällen. Det släpper på spänningen i käkarna.

4. Konstiga drömmar

Drömmar brukar bli allt mer positiva ju längre natten skrider, så att du vaknar med bättre humör än du hade när du gick till sängs. Men när du är stressad vaknar du oftare, och denna process störs. I stället kan obehagliga drömmar återkomma hela natten.

5. Blödande tandkött

Enligt en brasiliansk sammanställning av 14 tidigare studier löper stressade människor en större risk att få tandlossning. Kroniskt förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol försämrar nämligen immunförsvaret, vilket kan leda till att bakterier slår till mot tandköttet.

Om du arbetar långa timmar och äter middag vid skrivbordet, ha en tandborste nära till hands.

6. Plötslig akne

Stress kan leda till inflammationer som utlöser finnar. Smörj huden med en lotion som innehåller salicylsyra eller bakterierdödande bensoylperoxid. Om din hud inte svarar på behandlingen inom några veckor, kontakta din läkare.

7. Sötsug

Du kan inte automatiskt skylla ditt chokladbegär på stresshormoner, men stressen kan helt klart vara en trigger. Försök att gå en liten promenad eller att göra något annat avslappnande när suget faller in.

8. Klåda

En ny japansk studie visar att personer med kronisk klåda var mer stressade än andra. Man tror även att stress och oro kan förvärra tllstånd som dermatit, eksem och psoriasis. Stressen aktiverar nervfibrer, vilka orsakar en kliande känsla.

9. Förvärrade allergier

I en studie från 2008 fick personer med allergier fler symtom efter att de gjort ett stressigt test, jämfört med när de fick en uppgift som inte gjorde dem spända. Stresshormonerna kan nämligen stimulera produktionen av ett protein i blodet som orsakar allergiska reaktioner.

10. Magont

Ångest och stress kan ge ont i magen, huvudvärk, ryggsmärtor, och sömnlöshet. En studie av nästan 2000 män och kvinnor visar att stressade personer löper mer än tre gånger så stor risk att få magsmärtor.

En teori är att tarmarna och hjärnan delar samma nervbanor, så att när sinnet reagerar på stress plockar tarmarna upp samma signaler.

Källa: Prevention.com Bild: Thinkstock

 

Läs mer:

Hur mår du? Ta tempen på din stress här!

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Psykologens 5 bästa övningar mot stress

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips