HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Yxkastaren Anki: "Är världens hemligaste världsmästare"

17 aug, 2023 
Anki Hedberg med sin yxa

Det var kärlek vid första yxkastet.
För 25 år sedan provade Anki Hedberg att kasta yxa för första gången. I dag kan hon stolt titulera sig som flerfaldig världsmästare.
– Hela jag är tydligen optimerad för yxkastning, säger hon i Hemmets veckotidning.

Annons

68-åriga Anki Hedberg från Vallvik i Hälsingland är en livs levande världsmästare.

Tillsammans med Tönnångers damlag tog Anki guld i yxkastning under VM 2022. Tre år tidigare tog Anki hem titeln som individuell världsmästare – något som många kanske inte känner till.

– Jag är nog världens hemligaste världsmästare, säger hon i Hemmets veckotidning.

6 träningstips – så bygger du muskler på bästa sättBrand logo
6 träningstips – så bygger du muskler på bästa sätt

Något av en kändis i yxkastarkretsar

Men i yxkastarvärlden däremot är hon något av en kändis. Under VM i Kanada 2022, när laget vann guld och Anki tog silver i individuell kastning, kom ett fan, tillika en yxkastarinstruktör, fram till henne.

– Han sa att han brukar berätta om mig på sina lektioner, när kvinnor ger upp för lätt: ”Om någon av er tror att yxkastning inte är någonting för damer, då skulle ni ser Anki från Sverige”, berättar hon.

Annons

Kärlek vid första yxkastet

Allting började en dag för sisådär 25 år sedan. Anki, som då var i 40-årsåldern, väntade på sin son som tränade yxkastning och blev själv övertalad att prova hiva iväg en yxa och Anki fastnade för det direkt.

Enligt henne själv kastade hon inte speciellt bra i början, och det kom att dröja många år innan det lossnade, säger hon. Men 2004, under Nordiska mästerskapen, tog Anki sitt första guld och blev därmed bästa yxkastaren i hela Norden – en mästarklass för sig.

I dag kan Anki konstatera att hela hon ”tydligen är optimerad för yxkastning”, säger hon med glimten i ögat till tidningen.

Drog sig undan idrotten som barn

Men idrott har inte varit en självklar del av Ankis liv, berättar hon för Hemmets veckotidning.

– Jag var storväxt även som barn och drog mig undan allt som hade med idrott att göra, berättar hon. Jag var ju övertygad om att det inte var någonting för mig, säger hon.

Annons

Ann-Christine "Anki" Hedberg

Ålder: 68 år.
Bor: I Vallvik, Söderhamns kommun.
Familj: Maken Kjell, vuxna sonen Daniel och bonusbarnbarnet Quy.
Meriter: Individuellt VM-guld 2019, individuellt silver vid VM och lagguld i yxkastning med damlaget 2022.

Flyttade till kärleken i Hälsingland

Anki är född i Stockholm men flyttade vid 24 års ålder till Hälsingland där hon har släkt. Närheten till grönska och djur lockade, och hon hade även träffade kärleken Kjell Hedberg som hon flyttade in hos.

Tillsammans har de sonen Daniel, som var en av dem som tjatade på att mamma Anki skulle prova att kasta yxa. Hon är tacksam för familjens goda sammanhållning och gemensamma intresse för sporten. Kjell var också med och kastade i början, men ”tröttnade” efter ett tag, berättar Anki.

Sonen Europamästare 2023

Årets Europamästerskap i yxkastning hölls, för första gången någonsin, på hemmaplan i Tönnånger i början av augusti. Och vem som kammade hem guldet 2023 var ingen mindre än Ankis son Daniel Hedberg.

Annons