98-åriga Betty Lindberg har världsrekordet på 5 km löpning

Betty springer glad i mål

59 minuter och 6 sekunder tog det, mer exakt, för Betty Lindberg att ta sig runt 5 kilometer i loppet Publix Atlanta.

"Sista biten går uppför så det var riktigt kämpigt där ett tag. Men jag klarade det!" sade 98-åringen efter målgång, där hon möttes av applåder och hejarop – som sig bör! Men som den inbitna löpare hon är låg första fokus efter målgång på att stoppa klockan.

Krossade tidigare världsrekordet på 5 km med 30 (!) minuter

Redan förra året skapade Betty rubriker när hon krossade rekordet i sin åldersklass (95-99) med över 30 minuter. Då sprang hon på 55:98. Men Betty är inte bara bra på att springa långt för sig ålder – hon är också snabb på kortare sträckor! Som 91-åring slog hon rekordet för kvinnor 90+ även på 800 meter. 6 minuter och 57 sekunder löd det.

Så kom Joan i superform efter 70 – här är hennes 8 bästa tips

Började springa i 60-årsåldern

Betty började sin löparkarriär sent i livet, som 63-åring, närmare bestämt. Hon körde sina barn till ett lopp och blev inspirerad av alla löparna och stämningen. ”Det där kan jag också” tänkte Betty. Och så startade en lysande löparkarriär på ålderns höst. Nu springer hon regelbundet lopp.

”Varje gång säger jag att det här ska jag aldrig göra igen” berättade hon i en intervju förra året, skriver Runner's World. ”Men jag verkar inte veta bättre. Så fort jag korsar mållinjen försvinner alla krämpor” – ett uttalande som de flesta löpare nog kan känna igen sig i?

Julia, 101, började springa förra året – nu har hon världsrekord!

Så tränar 98-åriga världsrekordhållaren i löpning

Betty tränar upp emot sex gånger i veckan, varav tre gånger med en personlig tränare. Långa dagliga promenader och yoga är en viktig del av hennes träning för att hålla kroppen i gott skick.

På Instagram bjuder hennes klubb Atlanta Track Club på några nedslag i Bettys liv. Inspirerande, eller hur?

Foto: Atlanta Track Club Instagram

Utvald läsning