Din e-cigg kan vara lika farlig som vanliga cigaretter

2017 var verkligen den elektroniska cigarettens år. Överallt syntes hippa människor med ett pennliknande föremål i handen, puffandes på ofarliga ångor. Men hur ofarlig är egentligen den där ångan? Inte alls, har det visat sig.

”Vejping” (e-cigarettrökning) kan orsaka mutationer i DNA:t vilket i sin tur kan leda till cancer, det har en färsk studie från New York University visat. Forskarna undersökte hur lungor, såväl människors som möss, påverkas av vejp-röken.

Läs också: 8 saker som cancerdrabbade önskar att du visste

”Baserat på resultaten menar vi att ångan är cancerogen och att vejpare löper högre risk än icke-rökare att utveckla lungcancer, blåscancer och hjärtsjukdomar”, skriver studieförfattarna.

Men studiens resultat är egentligen ingenting revolutionerande. Förra året gjordes en liknande studie vid University of North Carolina och även där kunde man se att ångan var skadlig. Forskaren bakom studien Mehmet Kesimer sa då så här, enligt Lad Bible:

Läs också: Här får du extra semesterdagar – om du inte röker 

”Våra resultat visar att e-cigaretter kan vara lika farliga som vanliga cigaretter.”

På många sajter som säljer e-juice till vejps står det att ångan är ofarlig, men det är alltså en sanning med modifikation, om ens en sanning över huvud taget. Vanliga cigaretter innehåller fler cancerframkallande ämnen, men vejpare löper ändå ökad risk för livshotande sjukdomar.

Läs också: Rökning kan förbjudas på uteserveringar

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Utvald läsning