SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Ändras mängden kalorier vid tillagning?

08 jan, 2017 
Vad händer med näringsinnehållet när maten tillagas? MåBra:s viktcoach Marie Tegnér reder ut hur det fungerar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Hej. Jag har börjat med 5:2-dieten och har äntligen börjat märka skillnad på vågen. Är däremot förvirrad när det gäller kalorier. När man kollar på nätet hur många kalorier tillagad mat innehåller brukar det vara mer än före tillagning. Min fråga är då: Om man steker exempelvis kyckling, fläskfilé eller champinjoner utan fett/olja, förblir kalorimängden densamma då? Och om jag har fryst kycklingfilé hemma med 90 kcal/100 g, kan jag då räkna på 90 kcal om jag tinar den? Den blir ju lättare då.

/Eva

 

Svar: Så roligt att 5:2-metoden funkar även på dig. Den är ju så enkel att följa, och de allra flesta mår bra av att dra ner på matintaget då och då.

Du är inte ensam om att bli förvirrad över olika uppgifter när det kommer till kalorier. Du är också inne på rätt spår gällande att vikten på många livsmedel förändras vid tillagning.

Din kycklingfilé som innehåller 90 kcal/100 g ger mycket riktigt 90 kcal om du tinar 100 g. Samma filé kommer troligen att släppa en del vätska när den tinar – och ännu mer när den tillagas – men din filé kommer fortfarande att ge 90 kcal.

Annons

Dock kommer den att väga mindre, så energiinnehållet per 100 g kommer att stiga. Om filén väger 75 g när du äter den ger den alltså 90 kcal, men den ger då 120 kcal/100 g.

När det gäller ris och pasta blir förhållandet omvänt eftersom de suger upp vatten och därmed ökar i vikt, men eftersom vattnet inte ger några kalorier blir energiinnehållet oförändrat.

Hoppas att allt känns tydligare nu. Lycka till med din fortsatta 5:2-resa!

Läs också: Hur räknar jag kalorier rätt?

 

Du har väl inte missat våra smarta hälsoverktyg? Här hittar du en hel verktygslåda för dig som vill gå ner i vikt, äta nyttigare, stressa mindre eller göra andra livsstilsförändringar.

Att äta nyttig och kalorismart mat är en viktig nyckel för att bli av med onödiga extrakilon, men optimala mängden kcal/dag varierar givetvis stort från person till person. Fyll i dina uppgifter nedan för att få ett riktvärde vilken kalorimängd som passar just ditt behov!

 

Och hur många kalorier har du fått i dig idag? Få svaret direkt i vår smarta kaloritabell:

Läs mer: Se kalorierna i maten – sök i vår kaloritabell!

Annons