Experterna: Viktigt med andningsövningar vid corona

Kan man smittas av coronavirus fler gånger?

Andnöd är ett av de främsta, och kanske jobbigaste, symtomen när man får en coronainfektion. Vissa beskriver känslan som att ha ett band hårt åtdraget över bröstet, andra som att man blir flåsig bara av att resa sig ur sängen. En viktig sak att tänka på om man har jobbigt med andningen är att inte ligga på rygg. Det minskar lungkapaciteten och kan till viss del ”stänga av” luftvägarna.

Men med rätt andningsteknik kan man hjälpa lungorna att syresätta sig bättre. Vissa andningsövningar kan till och med förebygga att man blir sämre i sin sjukdom, menar den brittiska läkaren Sarfaraz Munshi.

Så här tränar du lungorna

Den teknik doktor Sarfaraz Munshi rekommenderar lärs ut till personer som redan ligger inne på en intensivvårdsavdelning. Men kan också användas av andra med andnöd. Han rekommenderar också att man tränar på tekniken, även om man ännu inte blivit sjuk. Då blir det lättare att göra den rätt om man skulle bli sjuk.

Gör så här:

  • Stå upp och dra fem djupa andetag.
  • Du ska hålla andan i fem sekunder efter varje andetag.
  • Andas ut långsamt.
  • När du tar det sjätte andetaget ska du istället hosta till kraftigt, när du andas ut. Tänk på att täcka över munnen när du hostar!
  • Upprepa de sex andetagen en gång till.
  • Lägg dig sedan ner på magen och andas något djupare än normalt i tio minuter.

Här kan du se en film med övningen.

Svenska läkarens andningsövning vid corona

Det här enkla andningstipset kommer från överläkaren Johan Styrud på Danderyds sjukhus. Han menar att det är bra för den som är sjuk i covid-19 att göra djupandningsövningar några gånger i timmen. Det kan nämligen hjälpa till att förbättra lungkapaciteten.

  • Ta ett djupt andetag genom näsan.
  • Håll andan i sju sekunder och släpp sedan ut luften genom nästan stängda läppar. Motståndet tvingar lungblåsorna att öppna sig.
  • Upprepa.
  • Gör övningen flera gånger i timmen.

När ska man söka hjälp?

På Vårdguiden rekommenderar man den som får andningsbesvär även när hen vilar att genast ta kontakt med en vårdcentral eller en jouröppen mottagning. Är det stängt, ska man ringa 1177.

Så här säger överläkaren Soo Aleman till SVT: s Aktuellt:

– Har man verkligen svårt att andas, får bröstsmärtor som inte går över, blir blå om läpparna och har svårt att ta sig ur sängen, då ska man söka akut hjälp.

Foto: TT

Läs mer:

Testa enkla andnings-övningen mot stress, som stärker hjärta och lungor

Därför får vi så olika symtom när vi smittas av coronaviruset

Fel andning kan ge stress och värk – så andas du rätt

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Allt om coronaviruset: från symtom att hålla utkik efter, hur du skyddar dig, vilka som tillhör riskgrupper samt de senaste nyheterna – hittar du i vår samling av artiklar:

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning