HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Anders Tegnell: "Vi närmar oss flockimmunitet" – detta innebär det

16 apr, 2020 
Anders Tegnell menar att vi snart når flockimmunitet.
Under dagens presskonferens pratade Anders Tegnell om flockimmunitet, det här innebär det.
Annons

Videon kunde inte hittas

Under dagens presskonferens 16 april sa Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell att ”Sverige ligger nära en nivå där man kan börja se en effekt av en flockimmunitet.”

I samma uttalande betonade han att den totala flockimmuniteten ”förmodligen ligger en bit framåt”.

– Vi vet inte exakt när, det beror på hur utvecklingen fortsätter, sade Anders Tegnell

Anders Tegnell har tidigare sagt att han tror alla länder hoppas på en flockimmunitet ”Det är det enda som nånsin kommer att få den här spridningen att stanna av”, sade han i en tidigare intervju i samband med en presskonferens. Han har dock avfärdat att det skulle vara en uttalad strategi från Sveriges och FHM:s håll att medvetet försöka uppnå flockimmunitet.

Men vad är flockimmunitet och vad innebär det? 

Agens Wold
Agnes Wold är överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

I en tidigare intervju med Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi och immunologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, förklarade hon begreppet så här:

Annons

– Flockimmunitet innebär att när en hög andel av befolkningen är immuna så hittar virusen ingen att infektera. Men för det nya coronaviruset, gäller att ingen har immunitet. Vi är i början av epidemin och det finns inget vaccin. Så endast genom att få sjukdomen kan man bli immun.

Agnes Wold förklarar:

– Om vi säger att viruset i genomsnitt smittar tre personer och tiden från smitta tills man själv blir sjuk och smittsam är en vecka, för covid-19 räknar man ungefär med 5 dagar, så är en person sjuk första veckan, 3 nästa vecka, 9 tredje veckan och 27 fjärde veckan. Kurvan växer eftersom varje person smittar 3 personer.

Läs hela intervjun med Agnes Wold om flockimmunitet här:

Agnes Wold: Det här är flockimmunitet och så kan det skydda oss från corona.

Foto: TT
Film: Getty Images

Senaste nytt om corona och covid-19

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vilka ingår i riskgrupperna och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons