SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Anders Hansen om träningen: Det är hemskt, men effektivt

28 aug, 2020 
Anders Hansen tränar
Överläkaren Anders Hansen har skrivit böcker om hur bra och viktigt motion är för både våra kroppar och hjärnor. Men hur tränar experten egentligen själv?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så mår du bättre – Anders Hansen tipsarBrand logo
Så mår du bättre – Anders Hansen tipsar

Att Anders Hansen tränar känns ju ganska självklart. Han har ju trots att skrivit böcker som handlar om hur bra träning är för både våra kroppar och knoppar. Böcker som Hälsa på recept och Hjärnstark.

Men om man nu är expert på hur träning påverkar oss, vad väljer man att träna själv? Instagramkontot vittnar om skidor, mountainbike-cykling och promenader. Men det kanske bara är bonusträning?

– Det är jättebra sätt att umgås med vänner på, man hinner prata samtidigt som man får röra på sig. Jag spelar fotboll och tennis med kompisar också, säger han till Runners World.

Tränar styrka tre gånger i veckan

Han berättar också att den mer vardagliga träningen är att gå till gymmet tre gånger i veckan där han också får upp pulsen genom att köra alla styrkeövningar i ett svep, utan pauser. Utöver det så springer han också.

Annons

– Jag springer, absolut, men inte för att det är roligt, utan mer för att jag vet att det är bra för mig. Jag kan ge mig ut och springa sju kilometer, men brukar då lyssna på en ljudbok för att göra det hela lite lättare, berättar han och fortsätter:

– Jag springer intervaller också, oftast på löpband. Antingen springer jag så långt jag kan på 5 minuter. Eller så springer jag 30 sekunder det snabbaste jag kan och vilar 2 minuter. Det är hemskt! Men jag vet att det är bra, jag har ju läst studierna … Det är så effektivt för konditionen. Och efteråt så mår jag så vansinnigt bra. Det är grymt när man är stressad och vill känna sig lugnare.

Mobilen följer inte med på passen

En annan bok som Hansen har skrivit är Skärmhjärnan som bland annat handlar om hur vårt användande av mobiler påverkar oss, inte minst de negativa effekterna som kommer med dem. Så att mobilen får vänta när han tränar är kanske inte så förvånande, åtminstone när han är på gymmet – för att hålla fokus.

Annons

– Jag har den ibland i löpspåret för att höra på musik eller ljudböcker, säger Hansen till Runners World.

Men han sågar inte idén om att använda mobilen i sin träning helt.

– Om man motiveras av att tävla och att använda pulsklockor så ska man såklart göra det.

Däremot varnar han för allt man kan missa om man lägger för mycket fokus på sin mobil under träningspasset. Som vacker natur på sin löprunda till exempel.

Källa: Runners World Foto: TT

LÄS MER:

Anders Hansen: Detta är bästa sättet att träna på

Anders Hansen: 5 sätt din hjärna boostas av träning

Anders Hansen: Personlighetstypen som har svårast att lägga undan mobilen

Annons