Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

5 tips av Anders Hansen som vi använder varje dag!

30 mar, 2021
AvAnna Sundesten
Anders Hansen
Anders Hansen har så mycket kunskap och tips kring vår hälsa, framför allt kopplat till hjärnan. De här råden är våra favoriter!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Anders Hansen är omåttligt populär hos svenska folket. Vi har fått ta del av hans kunskap i bland annat flera bästsäljande böcker och i SVT-programmet Din hjärna.

Se också Anders Hansen: Så vänder du depp till pepp

Tips från Anders Hansen

Och visst är det många användbara tips han delar med sig av! Vi har tagit fram våra favoriter:

1. Stäng av skärmhjärnan

Anders Hansen pratar mycket om digitaliseringen, och dess för- och nackdelar.

Han menar att när vi lägger för mycket tid på skärmarna så hinner vi inte göra andra saker som är viktiga för att vi ska må bra.

– Vi hinner inte göra saker som vi mår bra av. Vi sover mindre, vi träffas inte på samma sätt och vi rör på oss mindre. Och då mår vi sämre än vi borde göra, sa han till MåBra tidigare.

Rådet är då enkelt, men för många lättare sagt än gjort:

– Ha inte telefonen med överallt. Ha den inte i sovrummet om du sover dåligt, ha den inte vid middagsbordet, ha den inte i klassrummet, ha den inte när du pluggar, säger Hansen.

Annons

2. Var fysiskt aktiv

Anders Hansens andra bok, Hjärnstark, handlar just om hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet. Bland annat minskar träning risken för att drabbas av depression och kan också lindra om man drabbats av depression. Vi blir också mer kreativa och får bättre koncentration och minne. Men inte bara det, även hjärnans åldrande kan bromsas av träning.

– Den stillasittande trenden accelererar. Till exempel har 14-åringarnas fysiska aktivitet minskat med 24 procent sedan år 2000. På mindre än 20 år! Den främsta orsaken är just skärmtiden som får oss att vara med stillasittande, säger Anders Hansen.

3. Socialisera mera!

Vårt sociala umgänge har förändrats drastiskt i och med coronapandemin. Vi har helt enkelt inte samma förutsättningar att träffas just nu. Men kontakten med andra är superviktig, menar Hansen.

– Idag klarar vi livhanken utan att träffa någon men hjärnan, som inte förändrats nämnvärt på 10 000 år, slår på kraftfulla larmsignaler för att tala om att vi måste ta hand om vårt sociala behov när vi är alltför isolerade, skriver han i en krönika i Dagens Industri.

Annons

Så videosamtal där vi verkligen ser varandra börjar vi med på studs! Och träffar varandra med avstånd utomhus. Och så hoppas vi på mer möten IRL snart!

4. Skäms inte för att vara högkänslig

Att vara högkänslig är ofta förknippat med att vara väldigt nära sina känslor, och att dessa känslor upplevs väldigt starkt. I programmet Din Hjärna förklarar Anders Hansen att högkänsliga personer faktiskt kan vara delaktiga i människans överlevnad. Enligt Hansen är det nämligen denna dimension som hjälpt oss människor att överleva och snabbt upptäckt potentiella hot.

Individer som är känsliga för framför allt sociala intryck tolkar stämningar och är lyhörda för människors behov samtidigt som de tidigt kan varna om faror. Historiskt sett höll därför högkänsliga personer ihop gruppen och var på det sättet också avgörande för vår överlevnad. Så det är inte konstigt att många av oss fortfarande har dessa starka drag.

Annons

5. Satsa på sömnen

Sömnen är otroligt viktig för vårt fysiska och psykiska välbefinnande, men är trots det underskattad. Bland annat genomgår hjärnan en nattlig städrunda när du sover, då slaggprodukter städas bort. Problemet är att vi sover allt mindre, framför allt unga personer, och det kan mycket väl ha med digitaliseringen att göra.

– Var tredje tonåring sover med telefonen i sängen, som en nalle! Jag får in sådana patienter till mig som vill ha tabletter, men då säger jag att de först får slänga ut telefonen ur sovrummet och köpa en väckarklocka, säger Anders Hansen.

Foto: TT

Annons