SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Allt du undrar om sex efter graviditeten – barnmorskan svarar

26 sep, 2019 
AvMalin Ny
Hur funkar sex efter graviditeten? Barnmorskan svarar.
När kan du ha sex igen efter förlossningen och vad är viktigt att tänka på? Legitimerade barnmorskan och sjuksköterskan Hannah Gerner svarar på allt du behöver veta om sex efter graviditeten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att få barn är en stor omställning för många. Det är mycket i livet som förändras från en dag till en annan och du som har fött barn kan påverkas av allt från hormoner, bristningar och stygn. Trötthet, oro och en skrikande bebis gör inte saken lättare och för många dröjer det innan lusten att ha sex kommer tillbaka, medan den kan komma igång direkt för andra.

Vad är  då viktigt att tänka på när det gäller sex efter graviditeten och hur påverkas sexlusten av alla hormoner efter en förlossning? Hannah Gerner, legitimerad barnmorska och sjuksköterska, svarar på allt du behöver veta om sex efter graviditeten.

När kan jag ha sex efter förlossningen?

– Det finns egentligen ingen gräns, men så länge man har avslag bör man ha kondom på grund av infektionsrisk, säger Hannah Gerner.

– I studier från flera länder har man sett att det vanligaste är att paret har samlag tre månader efter förlossningen och det är lätt att det blir en lång paus i sexlivet. Jag försöker peppa kvinnorna jag möter att försöka komma igång tidigare om man har lust, eftersom det är lätt att glida ifrån varandra som par annars.

Annons

Känns sex annorlunda efter graviditeten?

– Ja, det kan kännas annorlunda och göra ont. Eftersom slidan blir uttänjd av en vaginal förlossning är det viktigt med bäckenbottenträning. Det är vanligt med små bristningar och de flesta blir sydda med något stygn vid första förlossningen. Det kan vara bra att göra en gynundersökning hos sin barnmorska eller att själv ta en titt på sitt underliv med hjälp av en spegel.

Hur påverkar hormonerna sexlusten?

– Hormoner kan påverka väldigt mycket. Sexlusten är inte överväldigande direkt och det blir mycket fokus på bebisen. Om kvinnan ammar blir det nästan som att hon kommer in i klimakteriet då slemhinnorna blir så torra. Det kan vara bra att använda glidmedel och använda en kräm som innehåller östrogen som hjälper för att motverka torra slemhinnor.

Hur ska man tänka kring preventivmedel?

– Ingen metod är helt säker, även om amning ger ett visst skydd. Om man inte vill bli gravid är det bra att börja med preventivmedel rätt snart. Det kan vara bra att ringa barnmorskan och göra detta på efterkontrollen åtta eller tio veckor efter förlossningen. Jag brukar rekommendera spiral och det går att sätta in den rätt tidigt efter förlossningen.

Foto: TT

Läs mer:

Det här händer med sexlusten under graviditeten

Detta händer i kroppen under en graviditet – månad för månad

Det här händer i din kropp – efter en förlossning

Annons