HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nytt: Alla i Sverige ska få corona-SMS

11 dec, 2020 
Från och med 14 december skärps de nationella råden i hela landet. Detta för att hejda smittspridningen av corona. För att påminna om de skärpta råden kommer hela befolkningen att få ett sms från myndigheterna.
Annons

Videon kunde inte hittas

I nära anslutning till att de nya nationella råden träder i kraft måndag den 14 december kommer alla svenskar, eller 22 miljoner svenska mobilabonnemang, att få ett sms från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Folkhälsomyndigheten. Det uppger inrikesminister Mikael Damberg och digitaliseringsminister Anders Ygeman på en pressträff med idag.

Individen får ett större ansvar för att minska smittspridningen i och med de skärpta råden.

Uppmanar alla att följa rekommendationerna

– Nu inför det här svåra läget inför jul och nyår vill vi ge svenska folket ytterligare en påminnelse om att följa råd och rekommendationer. Genom ett sms-utskick bedöms informationen kunna nå ut till stor del av befolkningen. Därför har regeringen uppdragit till MSB och FHM att gemensamt ta fram och samordna ett sådant sms-utskick, säger Mikael Damberg på pressträffen.

I sms:et uppmanas alla att följa smittskyddsråden inför jul och nyår.

Annons

– Myndigheternas råd är inte några allmänna tips. De ska följas, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Massutskicket görs med hjälp av de fyra största mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre och kommer att skickas ut måndagen 14/12 mellan klockan 9 och 19.

Så här lyder sms:et

– Vi väljer att vid denna pressträff att kommunicera sms:et i förväg för att minska risken att det uppfattas som ett bluff-sms, säger Mikael Damberg.

Texten i sms:et lyder:

”Information från myndigheterna, följ de skärpta råden för att stoppa covid-19. Läs mer på krisinformation.se”.

Avsändare kommer vara MSB och FoHM, som är förkortningen för Folkhälsomyndigheten. Vilka rekommendationer som gäller finns att läsa på Folkhälsomyndighetens webbplats och krisinformation.se.

Foto: TT

Läs mer:

Så snabbt ger Pfizers vaccin immunitet

Kravet: Lärare ska få förtur till coronavaccinet

Nya beskedet: Det här gäller i jul

Annons