SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Nu kan du räkna ut hur mycket kaffe just DU behöver

07 jun, 2018 
AvHanna Carlsson
Är kaffekoppen på morgonen lika given som att borsta tänderna? Nu har amerikansk militär tagit fram en algoritm som ska visa hur lite koffein du behöver på en dag - och vilken tid du borde få i dig det för maximal effekt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tänk om du kunde dra ner på kaffet men samtidigt bli piggare? Nu har forskare i den amerikanska armén hittat en modell som kan göra detta möjligt. I studien, som publicerades den 28 maj i Journal of Sleep Research, har forskarna tagit fram en algoritm som, med hänsyn till människors sömnmönster, kan identifiera hur mycket koffein de ska konsumera och när – för att uppnå maximal pigghet.

Forskarna fann att genom att använda denna algoritm kunde de förbättra människors prestation på uppgifter som krävde uppmärksamhet med upp till 64 procent – även om människor konsumerar samma totala mängd koffein som de gjorde tidigare. Studien fann också att man kunde följa algoritmens doseringsschema för att minska sin koffeinförbrukning med upp till 65 procent och fortfarande uppnå samma prestationsnivå.

Endast för militären – nu

– Vi utvecklade algoritmer som tillåter oss att, på individuell nivå, bestämma när och hur mycket koffein vi behöver för att uppnå högsta prestanda vid den önskade tiden, säger författaren av studien, Jaques Reifman.

Annons

Arbetet är i nuläget utvecklat för militären men i slutändan hoppas Jaques Reifman att fler ska kunna ta del av algoritmen. Han tror till exempel att den kan vara bra för en student som ska skriva ett viktigt prov eller i arbeten som kräver mycket uppmärksamhet.

Bild: IBL   Källa: Live science 

 

Läs också:

Fortsätt fika! 6 anledningar att ta en kaffepaus

Studie: Så mycket kaffe ska du dricka per dag

Experten: Energidrycker är inte farligare än kaffe

7 saker som är bättre än kaffe på morgonen

 

Annons