Alexandra Nilsson och Linda-Marie Nilsson om kroppshetsen: "Är fel på allt"

Alexandra Nilsson och Linda-Marie Nilsson gör podden Storleken spelar roll.

Kroppshetsen och kraven på att framförallt kvinnokroppen ska se ut på ett visst sätt är något de flesta av oss är medvetna om idag. Det gäller inte minst kändisar, influencers och andra offentliga personer, som ständigt granskas av en allmänhet som inte drar sig för att kommentera eventuella ”brister”.

I premiäravsnittet av podden Storleken spelar roll, med Alexandra Nilsson (tidigare känd som Kissie) och Linda-Marie Nilsson, pratar man om just detta. Om folks ocensurerade kommentarer online och problematiken i att vi ständigt ska jämföra oss med andra.

Vi för höra kommentarer som lämnats till dem i sociala medier – och det är inte utan att känna obehag.

– Det är så hemskt, för oavsett vad mina videos handlar om så är det så många kommentarer om hur äcklig min kropp är, berättar Linda-Marie, som är Youtuber, influenser och kroppsaktivist.

Filter tar bort de värsta kommentarerna

Hon berättar vidare om hur varje video där hennes pojkvän deltar, får kommentarer om hur han borde skämmas som är tillsammans med henne, att det är synd om honom: ”Stackars honom som måste vara nära hennes kropp”. Och så förstås tips kring hur hon kan göra för att gå ner i vikt.

Därför har Linda-Marie skapat ett filter som tar bort kommentarer som innehåller vissa ord, så att hon ska slippa se hatet i sina kanaler. Alexandra har ett liknande filter, men de negativa kommentarerna i hennes flöden är mer varierande, berättar hon.

– Det är lite fel på allt när det kommer till mig. Hur jag pratar, sminkar mig, hur håret ser ut. Men det vi har gemensamt är ju att en väldigt stor del av kommentarerna handlar om kroppen, säger hon i podden.

Hjälper att prata med någon

– Problemet är att vi lever i ett samhälle där vi tror att det är okej att kommentera varandras kroppar, fortsätter Alexandra Nilsson.

Något båda två irriterar sig mycket på är de ”självutnämnda läkarna” som ska komma med diagnoser på alla fel de kan tänkas ha, samt personer som för Alexandras del tror att hon är gravid så fort hon har lagt på sig lite vikt – och som ifrågasätter Linda-Maries möjligheter att ens kunna få barn.

Alexandra berättar om en gång en bloggläsare kom fram till henne och la handen på hennes mage och sa ”Den här var ju inte lika liten som på bloggen”, innan denne gick vidare.

– Jag brukar alltid ge tipset att ta bort elaka kommentarer, blockera, och att prata med någon. Idag har jag själv gjort allt det, men det känns ändå fortfarande. Men det hjälper verkligen att prata, säger Linda-Marie.

De förtydligar också att hot och hat är på riktigt, och det är något man bör anmäla till polisen.

Podden Storleken spelar roll kommer inte enbart att handla om kroppshets, utan också om annat vi gärna jämför med andra – som vänskapskrets, följare i sociala medier eller pengar på kontot. Du kan lyssna på hela första avsnittet här.

Foto: Bauer Media

Läs mer:

Bikinibilden som får hela världen att jubla

Kvinnor upplever tre gånger mer kroppshets vid träning

Så här ser kroppsidealen ut i olika delar av världen

Utvald läsning