Coronaviruset: Här sker den största smittspridningen

Smittspridningen av corona är störst inom familjen.

För att minska spridningen av covid-19 bland svenskarna har Folkhälsomyndigheten bland annat gått ut med följande rekommendationer:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res inte i rusningstid om du kan undvika det.
  • Res bara om det är nödvändigt.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Här smittas de allra flesta av Corona

Men det finns en plats – inom en grupp – där spridningen verkar vara större än på platserna som nämns ovan, nämligen inom den egna familjen. Inte helt ologiskt, med tanke på hur mycket vi umgås.

Det är Fredrik Liljeros vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet som uppger att när det kommer till influensavirus så sprids smittor huvudsakligen inom familjen.

– Den viktigaste spridningen sker via de man umgås nära och länge med. I Kina verkar en stor del av smittan ha ägt rum inom familjen. Tvätta händerna och använd handsprit ofta, säger han till Dagens Nyheter.

Kan man få Corona i stora folksamlingar?

Generellt sett löper man större risk för att bli smittad på platser där man befinner sig nära många människor en längre tid. Det är antalet kontakter, hur nära och hur länge som avgör smittorisken, uppger Dagens Nyheter.

Fredrik Liljeros menar dock att det inte särskilt stor risk för att bli smittad i stora folksamlingar, däremot fungerar de som bryggor mellan familjer.

– Det har blivit en massa diskussioner om varför man arrangerade Melodifestivalen tidigare, men det är inte så att hela Friends Arena skulle bli nedsmittad. Det är jättebra att stoppa stora evenemang, men det beror inte på att det riskerar att bli ett stort utbrott utan för att det bildas bryggor.

Han fortsätter:

– Det kanske inte är den bästa idén att skicka iväg sina barn till farmor och mormor, då skapar man en brygga. Man kanske heller inte ska ta emot släktingar på besök, speciellt inte om de bor på en annan geografisk ort.

Just nu är det viktigaste att man håller sig hemma vid misstänkta symtom.

– Det viktigaste nu är att dra ut på epidemin så att vi inte överbelastar sjukvården. Om man minskar sina kontakter går det långsammare, säger Fredrik Liljeros.

Så gör man om en i familjen smittas av corona

Elda Sparrelid, chefläkare på Region Stockholm, håller med om att nya coronaviruset i första hand sprids genom nära kontakter.

– Det är en kontakt- och droppsmitta. Man brukar säga att det är osannolikt att bli smittad på 1,5–2 meters avstånd. Vid droppsmitta är dropparna ganska tunga och faller ganska snabbt till marken, säger hon till Dagens Nyheter.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten om vad man ska göra om någon i familjen blir sjuk i covid-19:

”Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har några symtom kan de göra som vanligt och gå till skolan, förskolan eller jobbet. I familjer eller hushåll där någon är sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på symtom. Tänk på vad du kan göra för att inte sprida smittan vidare.”

Här kan du läsa mer om det: Experten: Så gör ni om en i familjen smittas av coronaviruset

Foto: TT

LÄS MER:

Coronaviruset: 4 positiva framsteg i världen just nu

Coronaviruset: 15 frågor vi har om ekonomi just nu

Kan man få coronaviruset covid-19 igen eller blir man immun?

Senaste nytt om corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Redaktionens tips