Dricker du för mycket vatten? Agnes Wold reder ut vanliga myten
Vatten är en bra måltidsdryck och ett bra sätt att få i sig viktig vätska som vi alla behöver. Visste du också att studier har visat att om man dricker tillräckligt med vatten kan det motverka hjärtsjukdom.
I podden fråga Agnes med programledaren Christer Lundberg och Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi, behandlas lyssnarfrågor om kroppsvätskor och det förklaras varför det inte är nyttigt att dricka mer än du behöver.
Varför är kiss gult?
Urin är gul på grund av de ämnen som bildas när hemoglobinet i blodet som är rött, bryts ner till ett gult ämne som heter bilirubin. Det finns lite bilirubin i blodet som sedan filtreras i njurarna. Ju mer koncentrerad urinen är den är desto mer gul blir den. Om kisset är väldigt koncentrerad blir den brun.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Agnes Wold menar att det är en myt att man behöver dricka väldigt mycket vatten.
– Det är den där fruktansvärda myten som började på 80- och 90- talet att man skulle dricka så mycket vatten och att det var livsfarligt om kisset var gult, säger Agnes Wold och fortsätter:
– Det är lika dumt som att säga att det är försent att sova när man är trött eller äta när man är hungrig. Kiss är gult, det är själva grejen med kiss. Men den blir ofärgad om man dricker mycket.
Agnes Wold förklarar att det inte är nyttigt att dricka mer vatten än du behöver. Om du dricker mycket vatten, det enda som händer är att du måste kissa mer.
Varför kommer det tårar när man är ledsen?
Det är en viss skillnad på tårarna som ser till att ögat är fuktigt och som rinner när vi skalar lök, och de emotionella tårarna som vi får när vi blir ledsna. De är sammansatta på lite olika sätt. De emotionella tårarna innehåller mer hormoner och proteiner, exempelvis laktoferrin.
Agnes Wold uppger att människan troligtvis är det enda djur som gråter när man är ledsen. Varför vi gråter vet forskarna inte riktigt. Men tårarna fyller en social funktion.
– Vi är sociala djur, så tårarna uppväcker känslor hos dem som ser någon som gråter. Man tycker det är väldigt sorgligt när man ser barn gråta, då vill man trösta dem, säger Agnes Wold.
Källa: sverigesradio.se
Foto: TT