Wolds strategi för att snabba på vaccineringen: En dos räcker

Agnes Wold om coronacaccin

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I skrivande stund är bara tre procent av Sveriges befolkning färdigvaccinerade med mer än en dos vaccin. Över fem procent har fått sin första dos, vilket motsvarar 474 028 människor. Siffror som många vid detta laget trodde skulle vara högre. Men på grund av försenade vaccinleveranser och logistiska problem väntar många svenskar nu ihärdigt på att få vaccinera sig.

Några som drabbats hårt av pandemin är Spanien. Under förra veckan beslutade regeringen därför att enbart ge en dos vaccin till de personer som är under 55 år och som redan haft covid-19. De anser att en spruta kan ge tillräckligt skydd, vilket gör att man därmed kan nå ut med vaccin snabbare till fler personer. Det skriver Expressen.

Wold aktiv på Twitter

Detta är en strategi som Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, förespråkar. På Twitter har professorn varit flitig under hela coronapandemin, och hon räds inte att uttala sig mot både Folkhälsomyndigheten och regeringen. Här om dagen fick hon frågan om det inte räcker med en dos vaccin, och att därmed vänta med den andra dosen tills alla har fått vaccin. Hon svarade kort och gott ”Jo” på frågan.

Expressen har varit i kontakt med Agnes Wold som förklarar varför en dos räcker, åtminstone tills vidare.

– Det går jättebra att bara ge en dos vaccin till dem som redan har haft covid. Om du redan har haft en naturlig infektion så är immunsystemet redan förberett och kommer ge ett supersvar på en spruta. Den som redan haft en infektion och tar två sprutor får onödigt mycket biverkningar, eftersom immunsvaret blir så väldigt aktiverat, säger Agnes Wold.

Folkhälsomyndigheten vill ge två doser

Folkhälsomyndigheten, med Anders Tegnell i spetsen, och regeringen står än så länge fast vid sin strategi om att ge två sprutor till varje person i varje fas innan man påbörjar nästa grupp människor. Tack vare den goda immunrespons man sett från människor som tidigare haft covid-19, och som enbart fått en spruta, har region Stockholm som enskild region dock beslutat sig för att avvakta med den andra dosen. Det gäller enbart för de som haft covid-19 och som fått kraftiga biverkningar av den första dosen.

Agnes Wold nämner även den starkt smittande brittiska mutationen av coronaviruset som en anledning att bara ge en dos. Hon säger att tiden nu är knapp.

– Som det är nu kanske man skulle ge en dos till alla för att få snurr på det. Åtminstone till dem som är 70 plus. Om det nu är så att smittan ökar på grund av den brittiska mutationen B117, vilket mycket tyder på, så är det lite av en kapplöpning med tiden. Men jag antar att man sitter och räknar på det här – allt beror ju på hur mycket vaccin som kommer den närmaste månaden, avslutar Agnes Wold.

Foto: TT Källa: Expressen, Svt

Redaktionens tips

Kändisarna erbjöds vaccin mot corona – får gå före i kön

Så slipper du imma på glasögonen när du bär munskydd

Folkhälsomyndigheten: Så använder du munskydd på ett säkert sätt

Dela på: