Nytt program på SVT sätter fokus på klimakteriet

I nya serien i SVT får vi lära oss allt om klimakteriet.

Alla ska vi, som kvinnor, den vägen vandra. Mot klimakteriet alltså. 800 000 svenska kvinnor är i klimakteriet, och så även programledaren Malin Jacobson Båth. Hon kommer att leda den nya SVT-serien Klimakteriet – det ska hända dig med som har premiär torsdagen den 11 oktober i SVT1.

Programledaren Malin Jacobson Båth gör "Klimakteriet – det ska hända dig med".

Programledaren Malin Jacobson Båth gör ”Klimakteriet – det ska hända dig med”. Foto: SVT

Programmet visas i två delar och går till botten med klimakteriet, vad är det egentligen och vad gör det med oss? Vad är myter och fördomar och vad är sanning? Serien riktar sig till alla kvinnor; vare sig man redan har genomgått de värsta svettningarna, är mitt i dem eller behöver förbereda sig på vad som väntar. Men den riktar sig även till dem som vill få ökad förståelse – de som är medberoende.

Berättelser från Agneta sjödin och Pernilla Wiberg

I ”Klimakteriet – det ska hända dig med” får vi möta kvinnor som berättar om sina erfarenheter av klimakteriet, och bland dessa hörs berättelser om ambulansresor, det fruktade och älskade östrogenet, det faktum att man inte längre är fertil – och om friheten att slippa mens.

Bland annat får vi höra Mia Parnevik, Agneta Sjödin, Anna Mannheimer och Pernilla Wiberg berätta om sina upplevelser av klimakteriet. Mia Parnevik berättar att hon inte kände igen sig själv och att hon blev personlighetsförändrad. Hon blev arg, tappade tålamodet och kunde inte lita på sin egen intuition.

I programmet får vi även möta Anna Blomberg, Dilsa Demirbag-Sten, Elisabeth Ohlson Wallin, Cissi Elwin, Zinat Pirzadeh och Amanda Ooms. Klimakteriet – det kommer att hända dig med kommer att sändas på torsdagar klockan 21 i SVT1, med start den 11 oktober.

 

Läs mer:

Hormoner – är naturliga eller syntetiska bäst?

Hormonell obalans – 7 vanliga symptom

Så hanterar du hormonstormarna i klimakteriet