9 problem du känner igen om du är vänsterhänt

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att vara högerhänt är inte bara det vanligaste – en gång i tiden var det normen. Förr (ja, ända fram till 1960-talet!) blev barn som fötts vänsterhänta tvingade att lära sig skriva och rita med högra handen. Den vänstra handen ansågs nämligen vara oren, den hand som användes för att torka ändan med vid ett toalettbesök (hade man inte toapapper och tvål förrän 1970 eller?), medan den högra användes när man skulle äta.

LÄS MER: En sak alla genier har gemensamt – och det är inte IQ

Nu vet vi tack och lov bättre – och vi som är födda med vänsterhänthet får vara som vi är. Men det är inte lätt alla gånger – i en värld anpassad för högerhänta.

Här är några saker du säkert också varit med om ifall du är vänsterhänt!

Skrivarkladdet

En klassiker. Det spelar ingen roll om det är på vita tavlan eller svarta tavlan, på vykortet med bläckpenna eller anteckningsblocket med blyerts. Den svarta handsidan har vi alla upplevt, vi som är vänsterhänta. Den, och skriften som aldrig blir helt kladdfri (om ens läsbar…). ”Du kan väl skriva dit mitt namn också”, kanske du har sagt till maken eller kollegan när ett födelsedagskort ska skrivas under.

Och som om det inte vore nog med en svart utsida av handen – tänk dig riskerna det medför om man dessutom har ljusa kläder!

LÄS MER: 4 fördelar med att vara vänsterhänt – enligt vetenskapen

Klippa med fel sax

Det är en sax. Två vassa blad som går upp och ner – vad kan gå fel? Svar: På något vis vägrar bladen skära sönder pappret om du som vänsterhänt klipper med en högersax. Det bara viker sig åt sidan!

Detta skapar problem inte bara vid julpysslet, utan också när presenter ska slås in, när symallar ska klippas till, kuponger ska klippas ut etc.

Allt anpassande

Hela den ström med saker högerhänta aldrig behöver fundera över, men som innebär ännu en anpassning för oss andra 10 procent. Som att datormusen alltid är på höger sida. Eller hållet brödlimpan alltid ligger åt på hotellfrukosten. Eller vad sägs om växelspaken i bilen (tack och lov för automat!). Och nämnde jag hur man måste blippa sitt SL-kort till höger på buss/tunnelbana, självscanna varorna på ICA genom att sträcka sig förbi skärmen åt höger för att nå varukorgen, skriva på ett bankpapper med pennan som sitter fast i ett ställ till höger – eller hur man får spela innebandy med en klubba böjd ÅT FEL HÅLL?

via GIPHY

”Då är du kreativ och smart!”

Det har du säkert fått höra. Att forskare minsann sett att vänsterhänta är både superbra på att skapa konst och musik – OCH står för majoriteten av de med ett IQ över 140. Ingen press eller så, men du har lite att leva upp till! Fram med penseln. Och sudokut.

Drömmen om gitarren

Visst, det finns gitarrer för vänsterhänta också – men hur ofta stöter man på en sån? Ja, inte på musikskolan i alla fall, och inte på polarens fest eller sommarkvällen framför brasan, eller någon annanstans där det hade varit trevlig att dra fram en gura. Det är bara till att värma upp högerfingrarna ordentligt för att smidigt lyckas plocka sig fram mellan strängarna.

Vi mäter uppochned

Måttband, linjaler och andra mätverktyg har nästan alltid siffrorna bara på ena sidan – den sida högerhänta kan se dem från rätt håll. Vi som är vänsterhänta får med andra ord inte bara lära oss använda saker gjorda för högerhänta, utan även att läsa uppochned.

Vänster och höger hand som håller ett måttband.

Mäter du med vänster får du läsa av bandet uppochner! Foto: Mikaela Alex

Stök i köket

Du som är vänsterhänt har säkert märkt att alla kastruller med pip har pipen åt vänster – för det underlättar ju när man lyfter med höger hand och ska hälla över något framför sig. För den vänsterhänte innebär det istället att du antingen får lyfta och styra den tunga kastrullen med din svagare högerhand, eller hälla från sidan utan pip och riskera att slabba lite mer.

Detsamma gäller förstås sås- eller soppslevar, vilket gör att chansen att få till en riktigt Instagram-vänlig matbild innehållandes sås bara är att glömma.

Vänsterhänt-säkra burkar

Nu för tiden finns det metallöglor på de flesta konserver för att lätt kunna öppna, men vissa är fortfarande utan och kräver en traditionell konservöppnare. Som alltid är gjord för högerhänta, och nästan alltid måste hanteras med höger hand.

Lite rättvisa uppbringas trots detta eftersom det är nästan lika många högerhänta som knappt kan använda den här typen av öppnare.

”Vem är jag?”

Brukar jag sparka bollen med höger eller vänster fot? Vilken hand kastar jag bowlingklotet med nu igen? Vilken hand brukar jag hålla gaffeln i? Det är inte alltid lätt att minnas var man har anpassat sig kring högerhäntheten – och vad som är ens egen preferens.

Foto: TT

Läs mer:

Kändisar som är vänsterhänta

Forskning: Jo, vänsterhänta ÄR smartare!

Dela på: