8 vetenskapliga bevis på att kvinnan är det starkare könet

07 mar, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Som kvinna är du inte bara smartare än en man – du har dessutom ett bättre immunförsvar och lever längre.
Annons

I alla tider har mannen betraktats som det starkare könet. Men vetenskapen pekar snarare på det motsatta. Omfattande forskning visar nämligen att kvinnor rent biologiskt är överlägsna männen inom flera områden – här är 8 exempel!

1. Vi är smartare

Ja, kvinnor har högre IQ än män. Enligt en studie från 2012 har kvinnor nu passerat männen sedan IQ började mätas för drygt 100 år sedan. Det moderna samhället har gjort både män och kvinnor mer intelligenta, men vi blir smartare mycket snabbare. En förklaring tros vara vår förmåga att göra flera saker samtidigt.

2. Vi har ett bättre immunförsvar 

Begreppet ”mancold” är ingen myt. Forskare vid Stanfords universitet upptäckte att män med en hög testosteronnivå har ett sämre immunförsvar och drabbas hårdare av virus än kvinnor. Tack vare könshormonet östrogen är vi mer motståndskraftiga mot sjukdomar och blir inte lika sänkta som männen när vi väl åker på den där förkylningen. Anledningen är att östrogenet bekämpar tillväxten av influensavirus i näsans celler.

Annons

Läs mer: Nytt: Virus är snällare mot kvinnor – för att enklare kunna spridas till män

3. Vi ser fler färger

Recept.se Nyhetsbrev

En amerikansk studie har äntligen kunnat bevisa att kvinnor är betydligt bättre än män på att uppfatta olika färgnyanser. Samtliga deltagare i studien hade normal syn och ingen av dem var färgblind – något som för övrigt är mycket vanligare bland män. Även i detta fall tros testosteronet påverka hur den manliga hjärnan tolkar synintryck.

Kvinnan kan särskilja fler färger än mannen.

4. Vi är bättre ledare 

Forskare kan nu slå fast att företag som styrs av kvinnor blir mer framgångsrika, bland annat eftersom vi kvinnor tenderar att hitta mer än en lösning på ett problem. Företag med minst en kvinnlig chef löper också 20 procent mindre risk att gå i konkurs. Arbetsplatser med en högre representation av kvinnor i styrelsen presterar även bättre finansiellt.

Annons

5. Vi är bättre bilförare

Som kvinna är du mer uppmärksam och försiktig i trafiken, enligt en SIFO-undersökning från förra året. Resultaten visade att män, som ofta överskattar sin körförmåga, är inblandade i hela 75 procent av alla dödsolyckor i trafiken.

Läs mer: Forskare: Därför bör kvinnor gå tidigare från jobbet

6. Vi hanterar pengar klokare 

En studie av Barclays Wealth and Ledbury Research visar att kvinnliga investerare får högre avkastning på sina affärer eftersom vi inte är lika oförsiktiga som män. Testosteronet driver män till att ta onödiga risker – en annan förklaring till varför kvinnor även säljer dåliga investeringar snabbare.

7. Vi ÄR starkare

Att män är fysiskt starkare än kvinnor har vi fått höra sedan barnsben. Och ja, den manliga kroppen består av mer muskelmassa. Men även om män kan lyfta tyngre vikter så orkar vi tjejer lyfta vår maxvikt under längre tid utan att trötta ut musklerna, enligt ny forskning. Detta eftersom de kvinnliga musklerna är mer tåliga mot utmattning.

I gymmet är kvinnor betydligt mer uthålliga än männen.

8. Vi lever längre

Över hela världen dör män tidigare än kvinnor. I snitt lever en kvinna cirka 5-10 år längre än en man och ett skäl till detta tros vara vårt överlägsna immunförsvar. En japansk undersökning från 2013 bevisade att det kvinnliga immunförsvaret inte åldras lika snabbt som det manliga och att antalet celler som bekämpar infektioner är högre hos kvinnor.

Läs mer: Ny studie: Vissa kvinnor blir skyddade mot bröstcancer

Foto: Shutterstock

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons