SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

8 vanor högkänsliga personer ofta har

26 jul, 2017 
AvNanna von Knorring
Identifierar du dig som en högkänslig person? Då är du långt ifrån ensam. Var femte person beräknas vara HSP i dag. Här är åtta vanor som många HSP-personer har gemensamt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 tecken på att du har en högkänslig vänBrand logo
7 tecken på att du har en högkänslig vän

Nära till känslor, ett behov att ladda batterierna lite mer, kreativitet och en stor dos empati. Det finns många drag som karaktäriserar en högkänslig person. Att vara HSP kan vara en fördel på många plan i livet, men ibland kan vissa karaktärsdrag felaktigt tolkas som nackdelar i dagens samhälle. Högkänsliga personers vanor är inte sämre än andras, de ser bara annorlunda ut sett från den breda massans perspektiv. I flera fall är vanorna dessutom väldigt nyttiga egenskaper.

Här listar vi, med inspiration av Huffington Post, åtta vanor som många högkänsliga personer har gemensamt.

1. De känner mer och är empatiska

Högkänsliga känner mer, eftersom de saknar ett skyddande filter. Upplevelser går rakt in och därför kan högkänsliga bli utmattade av alla de intryck som de måste ta in, känna och tänka på. Högkänsliga är dessutom eftertänksamma och empatiska, därför kan de reagera starkare och exempelvis grubbla över ett problem en vän har.

Annons

2. De ogillar oljud

Irriterande ljud, en penna som klickar eller en fot som stampar, tycker de flesta är jobbigt, men för en högkänslig kan ljudet gå än mer på nerverna. Det beror på att HSP-personer lätt blir överstimulerade av intryck, däribland ljud.

3. De har nära till tårar

Vissa högkänsliga personer gråter ofta, vilket beror på att de har närmare till sina känslor jämfört med personer som inte är HSP. Att gråta betyder inte att man är svag, vilket är viktigt för såväl en HSP-person som för alla andra att komma ihåg.

4. De lägger märke till detaljer

En HSP-person lägger märke till små detaljer och är ofta först med att upptäcka att något förändrats. Det kan röra sig om små detaljer som att en kollega har fixat håret på ett nytt sätt eller att en kompis har köpt en ny kruka till sitt vardagsrum.

Läs också: 7 saker en högkänslig person behöver för att må bra

5. De ogillar våldsamma filmer

En actionrulle fullspäckad med våldsamma scener är inte en ideal filmkväll för den högkänsliga. Högkänsliga personer är ofta väldigt empatiska och blir samtidigt lätt överstimulerade, vilket kan göra det svårt för dem att se på våldsamma scener.

Annons

6. De uppför sig väl

Högkänsliga personer uppför sig ofta väldigt väl eftersom de både är uppmärksamma och omtänksamma. En person som är HSP lägger även märke till om någon inte har koll på vett och etikett, precis som hen lägger märke till andra små detaljer.

7. De har beslutsångest

Högkänsliga personer kan behöva mer tid på sig att fatta ett beslut, även om det bara skulle handla om en chokladkaka i mataffären. När det kommer till att välja mellan rätt och fel kan högkänsliga reagera betydligt starkare om de tar fel beslut. Att göra fel är obekvämt för de flesta människor, men för en högkänslig kan situationen kännas värre eftersom känslorna är så nära inpå.

8. De tar åt sig av kritik

De flesta människor ogillar att bli kritiserade, men till skillnad från personer som relativt snabbt kan borsta av sig kritik och gå vidare tar högkänsliga personer ofta åt sig av kritiken. För vissa kan det innebära att de medvetet försöker undvika kritik genom att alltid försöka vara alla till lags.

Foto: Shutterstock

Läs också: 8 vanliga missuppfattningar om högkänsliga personer

Annons