HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

7 tecken på att du har haft covid-19 utan att veta om det

28 aug, 2020 
Misstänker du att du haft covid-19 tidigare i år? Det kan vara svårt att skilja symtomen från vanliga förkylningar och influensa, men det finns vissa tecken som sticker ut. Här är sju saker som kan avslöja om du haft coronaviruset.
Annons

Videon kunde inte hittas

Kanske har du genomgått en tuff sväng av influensa under våren, eller bara haft lite hosta på senaste tiden – men säkert har tankarna gått på högvarv: ”Nog måste det ha varit coronaviruset?”

I många delar av världen har man insett att virusets redan hade fått fart innan man hann stänga ner samhällena och införa alla nödvändiga restriktioner, så visst kan många ha varit sjuka innan de ens hört talas om covid-19.

Men kan du ha haft sjukdomen som orsakas av viruset SARS-CoV-19 – utan att veta om det? Det är inte alls omöjligt, menar experter, eftersom de allra flesta fall av covid-19 ändå är milda och förkylningsliknande, och vi dessutom ha sett en stor del smittade utan symtom, kanske så många som 40 procent enligt studier.

Det finns inget sätt att 100 procent säkert veta om du var en som hade covid-19 väldigt tidigt under pandemin, eller om du haft ett asymtomatiskt sjukdomsförlopp därefter. Att ta ett antikroppstest kan vara ett sätt, men eftersom vi ännu inte säkert vet hur länge en eventuell immunitet håller i sig kanske det inte säger hela sanningen. Dessutom vittnar många om tester som visat fel.

Annons

Dock menar experter att det finns vissa tecken som kan tyda på att du har haft covid-19, utan att du visste om det. Här är de.

Du hade en ”rejäl förkylning” i början av året

Enligt Folkhälsomyndigheten tog sig coronaviruset till Sverige från flera olika länder via resenärer, då främst från Europa och USA. Detta var i slutet av februari och början av mars.

I USA tror man däremot att smittan kom in i landet redan kring jul, och att de som befann sig i storstäderna då kan ha smittats av coronaviruset och inte bara den vanliga influensan, medan de som bor på landet klarade sig längre.

Så om du under februari månad befann dig i en storstad i Sverige och fick en förkylning är det inte omöjligt att det egentligen rörde sig om covid-19, särskilt om du upplevde symtom som att det var tungt att andas, hade svår huvudvärk eller magbesvär.

Du har tappat luktsinnet någon gång under året

Att tappa lukt- och smaksinne har blivit starkt förknippat med covid-19, även om det inte är alla som upplever problemet.

Annons

Enligt data från den amerikanska akademin för öron-näsa-hals-kirurgi, så blir cirka 27 procent av covid-19-sjuka av med besväret inom sju dagar, och de allra flesta blev bättre inom tio dagar.

Det är inte ovanligt att man tappar eller får försämrat luktsinne även under en vanlig förkylning eller influensa, men det som sticker ut vid covid-19 är att besväret kan bestå i flera månader efter att man insjuknat.

Du tappar hår utan känd anledning

Det här är något som många med covid-19 vittnat om. Hur de efter coronainfektionen börjat tappa väldigt mycket mer hår än vanligt. En av dessa var skådespelerskan Alyssa Milano, som uppmärksammade problemet i ett Instagram-inlägg.

I en nyligen publicerad studie fastslår forskare just detta, att covid-19 kan leda till håravfall. I den såg man att 400 av 1500 långtidssjuka i Corona upplevt att de tappat mer hår än vanligt till följd av sjukdomen.

Läkare menar dock att detta kan vara en reaktion på själva infektionen. Ett tillfälligt håravfall som beror på den stress som kroppen utsätts för när den är sjuk. Håravfallet kan pågå i sex till nio månader, men brukar avta därefter.

Annons

Om du vet med dig att du haft något av de klassiska covid-symtomen tidigare, och sedan börjat tappa hår så skulle det kunna tyda på att du har haft covid-19. Men håravfall kan också ha många andra anledningar, som stress eller annan sjukdom.

Du har svårt att andas ibland

Studier har visat att det finns vissa besvär man kan få dras med efter en coronainfektion, och ett av dessa är andningsbesvären. Hur länge eller varför det sker vet man ännu inte, men det tros ha att göra med kvarvarande inflammation i lungorna.

Upplever du att det känns tungt att andas ibland kan det bero på att du har genomgått covid-19. Prata med din läkare för råd. Det kan finnas både hjälp för rehab och mediciner som kan underlätta.

Du har en envis hosta

En envis och långvarig hosta är ett annat bevisat kvarhängande besvär efter covid-19. Ofta är det en torr hosta, utan slem och rosslande.

En undersökning från Amerikanska hälsomyndigheten CDC visar att upp till 43 procent av patienterna fortfarande hade besvär med hosta 2-3 veckor efter att de testats positivt för viruset.

Annons

Du är VÄLDIGT trött

En av de vanligaste effekterna efter att man haft covid-19 är en stor trötthet eller fysisk utmattning. En studie visar att det är så många som 53 procent som känner av det här cirka två månader efter att de testats positivt.

Även personer som haft en mild sjukdom kan känna av den här tröttheten efteråt, och man vet inte riktigt varför detta händer, men det skulle kunna bero på sättet kroppen hanterar viruset, eller hur viruset beter sig i kroppen.

Kom dock ihåg att trötthet kan bero många olika saker – inte minst sömnbrist

Du har ovanliga symtom som inte försvinner

Coronavirusets effekter på människan är fortfarande en gåta för forskarna, och hela tiden lär vi oss mer om symtom och långvariga effekter av covid-19. Därför är det än så länge svårt att säga vilka symtom som kan vara kopplade till viruset och vilka som absolut inte är det.

Nyligen blev det till exempel känt att vissa covid-patienter har fått skador på hjärtat som fanns kvar i flera månader efter tillfrisknandet, utan att ha haft tidigare hjärtsjukdom. Bland annat inflammation i hjärtmuskeln.

Annons

Problem med hjärtat kan visa sig på många olika sätt, bland annat kan det göra dig trött, andfådd och ge hjärtklappning. Ta dessa symtom på allvar och sök vård.

Följ restriktionerna!

Att ett eller fler av dessa tecken stämmer in på dig är ingen garanti för att du har haft coronaviruset, och även om du har haft det är det inte säkert att du är immun från att få det igen.

Fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner om distansering och god handhygien!

Källa: Prevention, JAMA, Folkhälsomyndigheten m.fl. Foto: TT

Läs mer:

Coronaviruset kan skada hjärtat

Forskare: Detta är första symtomet vid covid-19

Bästa tiden att ta coronatest – för att få säkrast resultat

Annons