FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Bästa tiden att ta coronatest – för att få säkrast resultat

26 aug, 2020 
Hur säkert ditt provsvar blir på ett coronatest avgörs dels på hanteringen i laboratoriet men också på vid vilken tidpunkt du tar testet. Här är bästa tiden för att testa dig!
Annons

Efter att det visat sig att nära 4 000 svenskar har fått fel provsvar på sina coronatester är det inte konstigt om man börjar fundera över hur tillförlitliga testerna egentligen är. Och om det är något man kan tänka på själv för att få ett så säkert provresultat som möjligt.

Säkerhet beror på tidpunkt och hantering

Hur säkert ett test är avgörs dels på tidpunkten som man testar sig, dels på om hanteringen kring provtagning och laboratorearbetet utförs på ett korrekt sätt.

När det gäller bästa tidpunkten för att ta test för pågående coronainfektion så vet man inte helt säkert när det är allra bäst.

– Oftast börjar utsöndringen av viruset lite innan man uppvisar symptom. Mest tillförlitligt testresultatet får du samma dag som symptomen dyker upp, eller dagen efter, säger infektionsläkaren Asko Järvinen till Yle.

Efter det menar han att utsöndringen av viruset kan minska i nässvalget, där man tar provet ifrån.

Annons

– När patienter söker sig till sjukhusvård ungefär en vecka efter att symptomen börjat så kan testet redan visa negativt för en del. Viruset kan man ändå hitta om man tar prov på till exempel lungorna.

Han förklarar också att det så kallade PCR-testet tas genom att man för en bomullssticka genom näsan till nässvalget och att för att testet ska bli korrekt så måste stickan fästa vid nässvalgets celler.

– Det påverkar också i fall det är virus just på den punkten där stickan träffar.

Coronatesterna är känsliga

Om testet tas tidigt anser Asko Järvinen att det är relativt säkert. Men han säger också att den här typen av tester är känsliga och att det även förekommer att man får positiva svar från patienter som egenligen inte har covid-19.

– I testerna söker man efter väldigt små av partiklar i virusets genstruktur. De dupliceras så länge så de kan upptäckas. Ibland kan det här leda till att någon annan gen, som påminner om coronavirusets, börjar dupliceras.

Annons

Det kan också bli fel i laboratorierna, även fast man gör allt för att undvika dem.

– Proverna analyseras i rena utrymmen, men provet kan smutsas ner om det kommer kontaminering från något annat prov eller provet smutsas ner i samband med provtagningen. Förutom arbetet i laboratoriet är också ett korrekt taget prov en betydande del i att man ska få rätt resultat.

Källa: Yle Foto: TT

LÄS MER:

Nytt fall visar: Det går att få corona flera gånger

Ny studie: Corona smittar tidigare än man trott

Johan Giesecke: Så kommer coronahösten bli i Sverige

Annons