SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

7 saker som händer i kroppen när du gråter

02 mar, 2017 
Det händer när du gråter.
Att släppa ut en riktig fulgråt kan vara det jobbigaste och härligaste som finns. Och det finns anledningar till det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att bryta ihop i gråt inför något är inte det roligaste man kan tänka sig – men ofta känns det rätt bra efteråt. Det finns också olika sorters tårar – de som smörjer, sköljer och skyddar, och de som flödar över i takt med känslorna.

Här är sju saker du du kanske inte visste om dina tårar.

Läs också: Därför mår du bättre av att gråta

 

De skapar starkare band

Även om du hatar att gråta inför andra så signalerar tårarna att du behöver hjälp – och att visa sig sårbar gör att man kommer varandra närmre, ett tecken på tillit. Det är ett beteende som härstammar långt tillbaka i människans utveckling, och kan också vara ett sätt att få en fiende att inte vilja skada en.

 

Hjärnan skapar lugnande cocktail

När du börjar gråta skickar hjärnan en blandning av endorfiner och smärtstillande för att lugna irisen. Du känner också av lugnande signalsubstanser, samtidigt som hjärnan skickar smörjande tårar för att lugna dina ögon.

Annons

 

Nervsystemet sätter igång

När du sätter igång med fulgråten börjar nervsystemet aktivera hela tårsystemet – och du producerar och dränerar tårar på en gång. Tårkörteln som sitter mellan ögonlocket och ögat producerar tårarna, och när du blinkar sprids de jämt över ögat, för att sedan dräneras ner i tårkanalen som leder till näsan. Det är därför du börjar snörvla när du gråter!

 

Det rensar oss

Att gråta är som en naturlig detox. Att det känns bättre efter att ha gråtit ut är väl känt. Men forskare tror också att kemikalier vi har samlat i kroppen när vi till exempel stressar, kan komma ut med tårarna. De tror också att det kan vara skadligt att medvetet undvika att gråta, då personer som aldrig gråter har större risk för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

 

Vi känner oss lugnare

När vi dels gråter ut stresshormon vi haft överflöd av, samt att hjärnan skapat endorfiner och smärtstillande, så är det inte så konstigt att vi känner oss avslappande och lugna efter att ha gråtit.

Annons

 

Barns sätt att kommunicera

Innan barn kan prata är gråten ett sätt att kommunicera att de är hungriga, trötta, rädda, smutsiga eller i övrigt missnöjda med situationen.

 

Fungerar som utpressning

När vi väl börjar kunna prata och kommunicera med vår omvärld är det inte ovanligt att gråt istället används för att manipulera. Om man börjar gråta när man inte får det man vill ha ökar chansen att man till slut får det. Självklart fortsätter vi gråta av olika anledningar genom hela livet!

Källa: Hellogiggles

Foto: Thinkstock

 

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

Läs också: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons