7 saker i ditt hem som gör dig trött

1. Stökig omgivning

Visst, du vilar genom att inte ägna dig åt disk och städning, men det kan vara för att stöket tar all din energi så att du inte orkar ta tag i röran. En studie vid amerikanska Princeton University Neuroscience visar att en stökig och oorganiserad miljö ökar våra stresshormoner, vilket så småningom leder till utmattning.

2. Blå väggar

En undersökning genomförd av bolaget Travelodge, där över 2.000 hem ingick, fann att blåmålade väggar bidrog till sänkt puls och lägre blodtryck. Detta bidrar till en allmän trötthetsskänsla. En bra färg att ha i ditt sovrum alltså, men dålig överallt annars.

 

3. Digitala skärmar

Tv:n, datorn, läsplattan och andra skärmar utstrålar ett artificiellt ljus som kan hämma hjärnans produktion av melatonin (ett hormon som gör att du känner dig trött och hjälper dig att somna). Följden blir att din sömn blir störd och förkortas, vilket gör dig trött nästa dag.

4. Starka doftljus

Dofter kan vara avkopplande, men inte alla är hälsosamma. Psykologer vid amerikanska Wesleyan University har konstaterat att personer som inandas lavendeldoft upplever en sövande effekt. Inte bra om du vill känna dig pigg och vaken.

Läs också: Dolda faran: Därför kan doftljus få små barn att sluta andas

5. Låg rumstemperatur

Studier har visat att den optimala temperaturen för sömn är mellan 15 och 20 grader. Vill du hålla dig vaken under dagen ska du alltså höja temperaturen i hemmet, för att sedan sänka den inför sänggåendet.

6. Mobiltelefoner

Att alltid vara tillgänglig via mejl, sms eller andra kanaler är oerhört uttröttande. Vid varje pling efter arbetstid blir du störd och kroppen upplever ett stressmoment. En studie vid National Sleep Foundation i USA visade att 20 procent av deltagarna i åldern 19 till 29 år vaknade minst en gång per natt av ett samtal, mejl eller textmeddelande.

 

7. Fördragna gardiner

Släpp in ljuset! Dagsljus har en uppiggande effekt och reglerar hormonerna i kroppen på ett positivt sätt så att du dessutom sover bättre på nätterna – vilket gör dig ännu mer utvilad och pigg på dagarna.

Läs också: Bildextra: 10 hem som GARANTERAT är stökigare än ditt!

Källa: Housebeautiful.com
Text: Margaretha Malmgren, allas.se
Foto: Shutterstock