SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

7 saker du ska undvika att äta när du har PMS

22 feb, 2017 
AvNanna von Knorring
PMS för med sig flera olika symtom som är individuella för varje kvinna och en del av symtomen kan förvärras av fel kost. Se upp för salt- och sockerfällorna – här är sju saker du ska undvika.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Yoga mot PMS & mensvärk med JohannaBrand logo
Yoga mot PMS & mensvärk med Johanna

PMS är ett bekant och inte särskilt välkommet fenomen för de flesta kvinnor. En del kan känna ett sug efter något specifikt de vill unna sig under sin PMS, vilket bland annat beror på våra hormoner. Men ibland kanske det är bäst för kroppen och välmåendet att avstå från den där chipspåsen eller muffinsen som det känns som att kroppen skriker efter.

Det betyder såklart inte att man måste låta bli något om det gör en nöjd och ökar det psykiska välmåendet, men det gäller att ha koll på effekterna det kan ha på kroppen mer långsiktigt innan man unnar sig.

 

Här är sju saker du ska undvika att äta när du har PMS:

1. Chips

Livsmedel som är rika på salt är inte optimala för kroppen vid PMS. Saltrik mat kan leda till vätskeansamlingar och en svullen känsla i kroppen. Om ditt sug efter chips är för stort att motstå så kan du välja osaltade eller varianter som innehåller mindre salt.

Annons

2. Kaffe

Byt ut ditt vanliga kaffe mot koffeinfritt under din PMS. Koffein kan förstärka symtom som att brösten ömmar och att du blir mer irriterad. Är du tedrickare kan en kopp kamomillte å sin sida verka positivt mot muskelkramper och ångest.

Läs också: Ny forskning: Kaffe kan ge dig PMS

3. Ost

Många ostar är rika på salt och kan ge dig en svullen känsla och leda till vätskeansamlingar på olika ställen i kroppen.

4. Saltrik hämtmat

Speciellt kinesisk mat pekas ut som rik på salt, en bov när man vill lindra PMS-symtomen. Se upp för saltfällorna i hämtmaten och tillred middagen själv istället.

5. Mjölkchoklad

Godis och choklad är inte ovanliga cravings när man har PMS, eftersom att serotonin nivåerna är låga och hormonnivåerna varierar. Välj godis och choklad med mindre tillsatt socker, eftersom att mycket socker kan förvärra symptomen vid PMS trots att de för stunden lättar sötsuget.

Annons

Läs också: Chokladälskare? 8 otippade anledningar att ta en bit till

6. Alkohol

Alkohol kan i likhet med kaffe öka ömheten i bröst som är ett symptom av PMS. Dricker du alkohol kan din blodsockernivå även gå ner, vilket kan förvärra humörsvängningarna i samband med PMS. Välj alkoholfritt eller drick med måtta för att må bättre under din PMS.

7. Oliver

Oliverna innehåller, precis som flera av de tidigare livsmedlen, rikligt med salt. Byt ut mot frukt och grönt som innehåller mindre salt och mer vatten när du har PMS.

Foto: Shutterstock

Källor: US News, Self.com

 

5 livsmedel att äta för att lindra PMS

Läs också: 5 livsmedel att äta för att lindra PMS

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons