FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

7 saker som ökar risken för hudcancer – som inte är solbränna

15 maj, 2018 
AvMalin Ny
läkare undersöker födelsmärke
Det finns flera faktorer som orsakar hudcancer – allt från genetiska till livsstilsrelaterade. Här är sju saker som kan öka risken att drabbas av hudcancer – som inte har med solbränd hy att göra.
Annons

7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Vid det här laget vet du förmodligen att för mycket sol inte är bra för din hy – oavsett om du bränner dig eller inte. För mycket sol vid för många tillfällen kan leda till hudcancer, och många av oss smetar på generöst med solskydd och tar på oss hattar och plagg för att skydda oss mot de starka strålarna.

Att exponeras för solen är heller inte den enda faktorn som ökar risken för hudcancer. Här är sju andra saker som är länkade till sjukdomen.

Ljus hy, hår och ögon

Ju ljusare hy du har desto mindre skyddad är du mot UV-strålar. Människor med blå eller gröna ögon och blont eller rött hår riskerar också i högre utsträckning att drabbas av hudcancer jämfört med människor med mörkare ögon och hår. Enligt National Council on Skin Cancer Prevention har rödhåriga allra störst risk att drabbas av melanom.

Du har en drabbad släkting

Om du vet med dig att du har en släkting eller familjemedlem som har drabbats av hudcancer är det viktigt att vara extra observant. Det på grund av att det då finns en ökad risk att drabbas av sjukdomen än för de som inte har sjukdomen i släkten, enligt forskning.

Annons

Du har solat solarium tidigare

Enligt American Academy of Dermatology kan tidigare solariesolandet ligga bakom kring 400 000 hudcancerfall varje år i USA, så om du har solat mycket solarium tidigare är det viktigt att vara extra försiktig i solen.

Din ålder

Hudcancer kan komma i alla åldrar, men risken att drabbas ökar ju äldre du blir – genomsnittsåldern för att få diagnosen hudcancer är 55 år. Ju mer du kan minska din tid i solen, desto bättre, med andra ord.

Ditt kön

Basalcellscancer, en godartad form av hudcancer, är vanligare hos män än kvinnor. Faktum är att de tre största kategorierna av hudcancer, det vill säga basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom, är vanligare hos män än hos kvinnor enligt National Council on Skin Cancer Prevention.

Antalet leverfläckar

Om du har fler än elva leverfläckar på din högerarm finns det en risk att du har fler än 100 stycken utspridda över hela din kropp. Enligt en studie från 2015 innebär det en ökad risk för malignt melanom och därmed är det viktigt att du håller koll på hur dina leverfläckar ser ut och om de förändras.

Ett försvagat immunförsvar

När ditt immunförsvar är försvagat är det mer troligt att hudcancer utvecklas, så att se till att hålla immunförsvaret så starkt som möjligt – det är en viktig faktor för att undvika att drabbas av sjukdomen.

Källa: Health.com Foto: IBL

Läs mer:

Forskare: Här är drycken som förebygger hudcancer

Så ser basalcellscancer och skivepitelcancer ut

Tecken på farliga födelsemärken

Annons