SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

7 enkla vanor som håller din hjärna i form

27 feb, 2017 
AvNanna von Knorring
Håll din hjärna skarp och ung med goda vanor. Här är sju knep som alla är lätta att ta till sig – eller vad sägs om att äta lite choklad varje dag?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är inte bara kroppen som behöver tränas för att hålla formen – det gäller även hjärnan. Det finns flera bra vanor som hjälper hjärnan att hålla sig ung och som dessutom är lätta att ta till i vardagen, knepen kräver nämligen inte många minuter per dag för att ge en hälsoeffekt.

Läs också: Nu är det bevisat – kvinnor har bättre minne än män

 

Här är sju enkla vanor som du kan börja med redan i dag:

1. Lägg dig i tid

Mindre än sex timmars sömn kan leda till demens, enligt forskning publicerad i tidningen Learning & Memory. Se till att få tillräckligt med sömn och lägg dig tidigare om kvällarna. Har du svårt att somna och lider av sömnproblem kan du ta till knep för att somna snabbare.

2. Ta hand om tänderna

Flera forskningsprojekt har kommit fram till att en sämre tandhälsa ökar risken för demens. Inflammationer i tandkött kan påverka immunförsvaret och är kopplade till en högre risk för demens. Borsta noga morgon och kväll och glöm inte tandtråden.

Annons

3. Skratta

Genom att skratta 20 minuter om dagen skyddar du hjärnan mot demens, enligt forskning från The Federation of American Societies for Experimental Biology. När du skrattar minskar nämligen stresshormoner som kan leda till minnesförlust. En perfekt ursäkt för att kolla ett extra avsnitt av en komediserie eller för att träffa dina vänner över en trevlig middag!

Läs också: Svensk studie: Viktnedgång kan förbättra minnet

4. Gå i rask takt

Ta en rask promenad om dagen för att hålla kropp och huvud i form. Enligt en studie som publicerades i New England Journal of Medicine kan en rask promenad minska risken för demens.

5. Ät choklad

En vana som vi gärna tar till oss! Genom att äta choklad som innehåller den nyttiga gruppen antioxidanter som kallas flavonoider gynnar du kognitiva funktioner, exempelvis inlärning och problemlösning. Choklad kan även hjälpa mot åldersrelaterade minnesproblem och öka din koncentration.

Annons

6. Lär dig ett nytt språk

Minska risken för minnesförlust genom att lära dig nya saker, som exempelvis ett nytt språk. Enligt forskning publicerad i tidningen Neurology räcker det med 10 minuter per dag för att minska risken för demens. I dag finns ett stort utbud av appar som gör det enkelt att utmana hjärnan på ett enkelt och roligt sätt.

Läs också: Bromsa åldrandet – så räddar du minnet

7. Drick ett glas rött

Grattis alla rödvinsälskare! Rödvin innehåller ämnet reservatrol, en antioxidant som kan bromsa utvecklingen av Alzheimers. Men glöm inte att dricka med måtta. Ifall du inte vill dricka vin finns reservatrol även i skalet på röda vindruvor och som kosttillskott.

Foto: Shutterstock
Inspiration: Men’s Health

 

Drick champagne och förbättra ditt minne!

Skål! Champagne är rena hälsodrycken.

Läs också: Drick champagne och förbättra ditt minne!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons