6 växter att odla (och äta) för dig som känner dig stressad

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Känslan av stress, humörsvängar och deppigt humör kan alla förbättras med rätt kost. Inom växt- och grönsaksvärlden finns det flera goda alternativ som är fyllda med hälsosamma antioxidanter, aminosyror och andra ämnen som kroppen behöver för att kunna må bra. Dessutom är många av de gröna alternativen enkla att odla själv, både i trädgården och i köket.

Här följer sex växter och grönsaker att äta och odla för att må bra:

Blå potatis

Den något mer udda potatisen är fylld av nyttiga antioxidanter som motarbetar inflammationer i kroppen. Jod i potatis stabiliserar även sköldkörtelns hormonnivå och minskar eventuella humörsvängar. Potatis är enkelt att odla själv. Placera ett par potatisar i en påse fylld med såjord och med några hål på botten. När blommor dyker upp är potatisen redo att skördas.

Mangold

Mangold innehåller magnesium som är nödvändig för kroppen för att kunna höja din energinivå. De som lider av depression har ofta även magnesiumbrist. Mangolden trivs relativt soligt när den odlas. Så två till tre frön och ta blad från utsidan av växten när den dyker upp, annars kan plantan dö.

Körsbärstomater

Körbärstomaternas lykopen motverkar inflammationer, vilka bland annat har kopplats till depression. De små tomaterna trivs i stora odlingslådor och på en solig plats.

Oregano

Oregano innehåller kaffesyra, quercetin och rosmarinsyra som alla bekämpar trötthet och depression. Denna ört är enkel att gro själv, likt många andra örter som används i matlagningen. Vattna inte för mycket och låt den växa till sig i en relativt stor kruka.

Solrosfrön

Solrosfrön är rika på protein och innehåller aminosyror som har en antidepressiv effekt i kroppen. Blomman är lätt att gro och trivs bäst i solen, men går att förodla inomhus innan den varma sommaren nått Sverige. Du kan skörda solrosfrön i slutet av sommaren.

Lavendel

Doften från lavendelblomman används ofta inom aromaterapi eftersom den visat sig ha en avslappnande effekt. Lavendeln växer bäst på en solig och torr plats. Dofta på blomman, blanda ner den i en potpurri eller använd den som ätbar dekoration på desserter.

Källa: Rodale’s Organic life

Foto: Shutterstock

 

Växterna som renar luften hemma

Läs också: Växterna som renar luften hemma

 

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: