SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

6 varningstecken på att du dejtar en psykopat

30 nov, 2016 
Anna Carsall
Dejtar du en psykopat?
Är din dejt nästan overkligt fantastisk? Då kan du ha råkat ut för en psykopat! Här är tecknen du ska vara vaksam på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Man ska förstås inte gå runt och vara rädd för att stöta på en tvättäkta psykopat. Men det kan ändå vara smart att ha den här varningslistan i bakhuvudet – särskilt om man dejtar. Statistiskt sett är runt 1-3 procent av alla svenska män psykopater, och ungefär 1 procent av kvinnorna.

I dag vet forskningen att psykopati beror på en medfödd hjärnskada. Psykopaten är extremt omogen känslomässigt. Allt handlar om att få sina egna behov tillgodosedda, omedelbart. Samtidigt som hen helt saknar empati för andra. Hen är också manipulerande, och duktig på att läsa av vad hen ska säga och göra för att få andra dit hen vill.

Det är därför det är så lurigt. För när man nyss träffat en psykopat kan det kännas som om man mött sin själsfrände. Hen gör ju allt för att du ska känna just så. Om hen behöver hitta på och ljuga på kuppen bryr hen sig inte om: ”Min mamma dog också när jag var 5”, ”Jag har också alltid längtat efter ett förhållande som varar livet ut. Och jag tror att jag har hittat det nu”, ”Jag älskar också djur, precis som du”.

Annons

Checklistan: Är din partner en psykopat

Här är 6 varningstecken som kan betyda att du nyss träffat en psykopat:

1:  Allt är perfekt. Verkar hen för bra för att vara sann? Då är det troligen så också. Psykopaten nosar upp vad du behöver för att du ska känna dig bekräftad, och sedan kör hen på för fullt – med stora fina ord och presenter. Ofta är hen passionerad, och får dig att känna dig speciell, upphöjd och dyrkad. Hen kan berätta saker om sig själv, och visa känslor som vi brukar koppla ihop med sårbarhet – vilket vi tolkar som att hen vågar öppna upp sig själv. Kanske hen till och med säger: ”Jag har aldrig vågat gråta inför någon annan än just dig”. Men det är bara fernissa, ett socialt spel för att få dig dit hen vill. På det här sättet bryter hen igenom ditt motstånd. Sedan bryter hen ner dig, bit för bit.

2:  Söker kickar. En psykopat tröttnar snabbt. Hen behöver ständiga kickar för att känna sig levande. Därför har hen ofta dålig impulskontroll, och startar konflikter för att få ny energi. Det kan ta sig uttryck i till exempel svartsjuka, misstro, kritik eller andra anklagelser.

Annons

3:  Skyller ifrån sig. Hen kan aldrig erkänna att hen har fel om något, ens inför sig själv. Allt är andras fel – alltid.

4: Charmig och verbal. Hen är ofta vältalig, smart och har mycket utstrålning. Hen kan verka generös och alldeles fantastisk. Det är lätt att bli bländad. Men allt är bara en show hen visar upp – just för att göra dig bländad.

5: Saknar självdistans. Han kan inte driva med sig själv, det finns ingen självironi. För att ha det måste man ha en viss självdistans, och det saknar psykopaten helt.

6: Framhäver sig själv på ett osympatiskt sätt. Var extra uppmärksam på om hen berättar om att hen fått andra dit han vill, att han sagt elaka saker till andra och så vidare – och samtidigt verkar likgiltig eller till och med stolt.

 

Vad ska man göra om man råkar ut för en psykopat?

– Avsluta relationen genast. Rädda dig själv. Psykopaten lämnar bara förödelse efter sig. Man kan känna sig rädd, man kanske till och med blir hotad eller får löften om att allt ska bli bättre. Har man varit ihop med en psykopat är det ofta svårt att veta vad som är vad, eftersom man blir nedbruten i självkänslan. Men klipp av relationen ändå. Undvik all kontakt. Polisanmäl. Ta hjälp av andra i din närhet, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog i Stockholm.

Källa: Monica Emanell

 

Är din partner en vardagspsykopat? Här är varningssignalerna!

Är din partner psykopat?

Läs också: Är din partner en vardagspsykopat? Här är varningssignalerna!

Annons