HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

6 saker som får dig att åldras i förtid

16 feb, 2021 
trött kvinna lutar huvudet i sin hand
Finns det saker som snabbar på vårt åldrande och gör oss gamla i förtid? Och kan vi i så fall göra något åt det? Så här säger forskning.
Annons
5 saker du inte visste om grått hårBrand logo
5 saker du inte visste om grått hår

Hur, när och i vilken takt vi åldras bestäms av flera faktorer, såväl inre som yttre. Arv, livsstil och sjudomar är några exempel på sådant som påverkar.

Redan i medelåldern kan vi börja märka av förändringarna men det är individuellt hur fort det går. Även våra organ åldras, men i olika takt.

Se ocksåvi kan i teorin bli 150 år gamla.

2/3 av åldrandet kan vi påverka själva

Det positiva är att vi faktiskt kan påverka hur vi åldras med en sund livsstil. Men ungefär 1/3 av hur vi åldras beror faktorer som står utom vår kontroll. Gener beräknas bidra med 20 procent till det förtida åldrandet.

Man brukar skilja på det kronologiska och det biologiska åldrandet. Det biologiska är det som sker i kroppen, medan det kronologiska är antalet födelsedagar vi firat. Det biologiska åldrandet är naturligt men påverkas av flera saker, bland annat hur vi mår både fysiskt och psykiskt.

Och det finns saker som snabbar på det biologiska åldrandet lite extra och gör oss gamla i förtid, visar forskning.

6 faktorer som får oss att åldras i förtid

När forskare tittade på vad som får oss att åldras snabbare biologiskt hittade man fem riskfaktorer som stack ut:

  • Högt BMI
  • Rökning
  • Depression
  • Metabola syndromet (ett samlingsbegrepp för riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, bland annat högt blodtryck och blodsocker samt bukfetma)
  • Manligt kön – kvinnor har en längre livslängd än män

I tidigare forskning har man hittat ytterligare en riskfaktor som skyndar på åldrandet: nämligen rasism.

  • Att utsättas för långvarig, strukturell rasism kan leda till ett snabbare biologiskt åldrande av kroppen. Det skapar en stressreaktion i kroppen som i sin tur gör att man blir mer mottaglig för sjukdomar. Fenomenet kallas "weathering".

De flesta av riskfaktorerna går alltså att påverka själv, till exempel genom att lägga om livsstilen eller se till att man får medicinsk behandling.

Foto: TT

Annons