6 saker du behöver veta om dina toalettvanor

Nej, du är inte onormal om du inte går på toa en gång om dagen. Du kan gå oftare eller mer sällan än så och fortfarande ha en väl fungerande ämnesomsättning. Regeln när det kommer till toalettvanor är att det inte finns någon regel. Hur ofta eller när man bajsar är väldigt individuellt och behöver inte betyda att det är något på tok.

Här är en lista på fler saker som kan vara bra att veta om dina toalettvanor, med inspiration från nättidningen Prevention.

6 saker du behöver veta om dina toalettvanor

1. Kvinnor bajsar oftare under sin menstruation

Många kvinnor upplever att de behöver gå på toaletten oftare när de har mens, och att de blir något lösare i magen. Det är fullt normalt. Det har med prostaglandinerna att göra. De är naturligt förekommande fettsyror som verkar sammandragande på glatt muskulatur.

Läs även: Så kan någon annans bajs hjälpa dig att gå ner i vikt

Det är prostaglandinerna som gör att man får sammandragningar i livmodern, det vill säga mensvärk. Sammandragningarna kan även påverka tarmen så att den kommer i rörelse, och därför kan man behöva gå på toaletten oftare än vanligt.

2. Att behöva bajsa efter varje måltid är inte ett dåligt tecken

Att behöva tömma tarmen direkt efter en måltid är en reflex som bebisar har. Och för vissa försvinner inte den reflexen när de växer upp. Det behöver alltså inte betyda att det är något fel på din ämnesomsättning.

3. Du måste inte bajsa en gång om dagen

Det finns inte någon regel som säger att en person med bra ämnesomsättning måste bajsa en gång om dagen. Du kan bajsa flera gånger om dagen, eller inte ens varannan dag, och ändå ha en väl fungerande mage. I genomsnitt går dock människor på toaletten 1-2 gånger om dagen.

Läs även: Varför pratar alla om bajspallar – och vad är de bra för?

4. ”Semestermage” är ingen myt – och ingenting konstigt

Att bli tillfälligt förstoppade på semestern är vanligt. Det kan ha att göra med att en lång flygning eller att långa dagar på stranden gör dig, och din tarm, uttorkad. Man äter inte heller riktigt som man brukar under semestern, och om du dessutom är i en annan tidzon kan detta påverka dina toarutiner.

5. Att gå på toaletter rutinmässigt är bra

Behöver du gå på toaletten samma tid i princip varje gång? Bra! Det är ett tecken på en väl fungerande mage. Den vanligaste tiden för många är att bajsa direkt på morgonen. Det är för att de flesta äter dagens tyngsta måltid på kvällen och att maten under natten har fått tid att röra sig nedåt.

Läs även: Läsarbrev: ”Hjälp, jag bajsar gult!”

6. Ta din tid på toaletten – eller gör det inte

En normal toatid kan vara båda fem minuter och tjugo minuter. Det är helt enkelt väldigt individuellt. Men om du däremot måste sitta i evigheter och försöker manipulera tarmen för att kunna bajsa kan det vara bra att uppsöka gastroenterolog. Vissa kan nämligen av anatomiska orsaker ha svårigheter att bajsa.

Källa: Prevention

Utvald läsning