SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

6 goda anledningar till att använda kakaopulver

30 jan, 2017 
AvNanna von Knorring
En kopp varm choklad eller en bit mörk choklad kan göra under för humöret och har dessutom flera andra positiva biverkningar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fördelarna med choklad är många, men en vanlig chokladbit innehåller ofta även andra ämnen som vi kanske vill avstå ifrån, exempelvis socker.

Kakaopulver är ett bra alternativ, men i stället för att köpa det vanliga kakaopulvret i affären, som framställs genom en process där produkten hettas upp och förlorar en del näringsämnen, kan den ”råa” varianten vara att föredra för dig som vill njuta av choklad i dess hälsosammaste form.

Raw-varianten av kakaopulver utvinns med en kallpressmetod och då behåller pulvret fler av sina näringsämnen som är bra för både kropp och själ.

Här är sex skäl till varför en kopp varm choklad eller en bit mörk raw-choklad aldrig är en dum idé.

Läs också: 8 otippade anledningar att älska choklad

 

1. Det skyddar hjärtat

Flavonoiderna i kakaon, som fungerar som antioxidanter, har visat sig skydda hjärtat och motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom har studier visat att risken för stroke minskar och att blodcirkulationen förbättras – en perfekt ursäkt för en kopp varm choklad.

Annons

2. Det är bra för hjärnan

Kakao innehåller en stor mängd antioxidanter som är bra för din hjärna. Enligt en studie förbättrar kakao dessutom minnet och ökar blodtillförseln till hjärnan vilket på kortsikt kan öka uppmärksamheten och prestationsförmågan.

3. Det håller huden ung längre

Kakao innehåller, som tidigare nämnt, rikligt med antioxidanter som fungerar på ett positivt sätt i våra kroppar. Antioxidanterna i kakaon hjälper bland annat din hud att hålla sig ung och fast längre.

Läs också: Därför går du ner i vikt av vin, ost och choklad

4. Det balanserar hormonsvängar

Det finns en orsak till att vi gärna äter choklad kring tidpunkten för vår menstruation. Serotonin-nivåerna i kroppen kan då minska och eftersom att kakaobönan innehåller denna må bra-substans blir du gladare av choklad.

5. Det ger dig en energiboost

Kakao innehåller massvis av magnesium som motverkar trötthet. Så nästa gång du känner dig hängig och trött kan du med gott samvete unna dig choklad.

6. Det skyddar mot solen

I studier har det visat sig att konsumtion av choklad kan motverka att en person bränner sig i solen. Studier har även sett att kakaobönan kan ha en skyddande effekt mot de skadliga UV-strålarna som orsakar hudcancer.

Källor: Elite Daily, Daily Mail, Aftonbladet, Women’s Health

 

Stressad? Då ska du äta choklad på det här sättet

choklad-pms

Läs också: Stressad? Då ska du äta choklad på det här sättet

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons