FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

6 anledningar till att kramas mera

18 jan, 2017 
Att kramas är inte bara mysigt, det är dessutom bra för hälsan. I dag passar det bra att vara extra generös med kramarna – det är nämligen den internationella kramdagen!
Annons

I dag är det den internationella kramdagen! Att kramas är mysigt, det vet vi sedan sedan gammalt. Men visste du att det även finns flera hälsofördelar med att kramas? Här är sex anledningar till att vi borde kramas mera – i dag och alla andra dagar:

1. Kramar är livsviktiga

När någon ger din en kram, lägger en hand på din arm eller masserar din stela nacke, händer något med kroppen och du blir lugnare och gladare. En del av förklaringen stavas oxytocin, ett hormon som sätter fart i kroppen vid beröring. Oxytocin styr en rad funktioner i vår kropp och är därför livsviktigt för vår överlevnad.

Små barn som inte får någon beröring kan dö – även om de får tillräckligt med näring – enligt flera äldre studier av barnhemsbarn. Hormonet upptäcktes först hos nyblivna mammor och hjälper till att sätta i gång bröstmjölksproduktionen och skapa ett känslomässigt band mellan mamma och barn.

– Beröring är livsviktig. För de flesta är den så självklar att vi märker vad den gör först om vi blir utan, har Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, sagt till Dagens nyheter.

Annons

 2. Kramar håller doktorn borta

Att kramas kan faktiskt göra så att du slipper bli sjuk i vinter. I en amerikansk studie, där 404 friska vuxna deltog, undersökte forskarna sambandet mellan antalet mottagna kramar och deltagarnas mottaglighet för en förkylning efter att ha utsatts för viruset. De deltagare som hade ett stort socialt nätverk var mindre mottagliga för förkylningsviruset, och enligt forskarna kunde en del av detta förklaras med just kramarnas stresslindrande effekter.  ”Att kramas skyddar stressade människor från den ökade risken att drabbas av förkylningar som ofta hör ihop med stress”, konstaterade studiens författare.

3. Kramar sänker blodtrycket

Oxytocin hjälper också till att sänka blodtrycket. När någon rör vid dig aktiveras beröringsreceptorer som i sin tur skickar signaler till den del av hjärnan som bland annat har ansvar för att sänka blodtrycket.

4. Kramar lindrar vår oro

En studie i tidningen Psychological Science har visat att kramar och annan beröring markant minskar rädslan för dödlighet och existensiell oro. Forskarna konstaterade i studien att beröring kan vara ett bra komplement till traditionell kognitiv terapi för att behandla bland annat låg självkänsla, depression och ångest.

Annons

5. Kramar är bra för hjärtat

Att hjärtat blir varmt av en kram vet vi, men faktum är att det faktiskt kan vara bra rent medicinskt också. Ett amerikanskt experiment visade att personer som inte hade kontakt med sina partners utvecklade en förhöjd hjärtfrekvens med tio slag per minut jämfört med de som hade regelbunden fysisk kontakt med sin partner.

5. Kramar minskar stress

Känner du dig stressad och jäktad? Ge någon en kram och känn lugnet komma krypande i kroppen. När vi kramar någon minskar automatiskt kroppens stresshormon kortisol.

6. Kramade barn blir snällare vuxna

Vill du göra en insats för kommande generationer? Krama dina barn och barnbarn redan när de är små!

– Om du får mycket beröring som liten så får du ett lugnare nervsystem, du blir buffrad mot stress och vänligare som person, har Kerstin Uvnäs Moberg tidigare sagt till Dagens nyheter.

Text: Minna Wallén-Widung   Foto: TT

Annons

Källor: Dagens nyheter, U.S News, Huffington Post

Läs mer:

Därför bör du kramas flera gånger om dagen

Så reagerar din kropp på en kram

Annons