5 vetenskapliga skäl att mysa mer!

Utöver att det är allmänt härligt att kramas och gosa finns det 5 skäl till varför du borde göra det så ofta som möjligt:

1. Det minska smärta

När du har kroppskontakt med någon annan frigörs hormonet oxytocin, det som kallas ”må bra”-hormonet. I flera studier har man sett att smärtnivåerna sjunker när oxytocin frigörs.

Läs också: 3 märkliga sätt som kan lindra din smärta

2. Boostar immunsystemet

Oxytocinet tros också bidra till att du blir mindre sjuk. I en studie där man utsatte 404 personer för ett virus, såg man att de som gosade ofta fick mindre symptom än andra.

Läs också: Boosta immunförsvaret: Här finns vitaminerna!

3. Stressa ner

Att gosa har också visat sig minska på stresshormonet kortisol. Det är toppen för att sänka blodtrycket och gör att hjärtat mår bättre.

Läs också: Stressa ner – lev mer: Bli stressfri med vår nya digitala kurs!

4. Du sover bättre

Oxytocin hjälper oss att må bra – men också att slappna av. Ett bra gos – det behöver inte vara mer än 10 minuter – får oss att slappna av och gör det lättare att somna in på kvällen.

Läs också: 6 saker som garanterar bättre sömn

5. Det kan leda till mer sex

Kroppskontakt triggar vår produktion av dopamin – välbehagshormonet. Även om det sker med en platonisk kontakt. Dopamin ökar vår sexlust och i förlängningen innebär det att par som ofta gosar – också har ett aktivit sexliv.

Läs också: Drömjobbet: Nu kan du bli professionell kattgosare!

Foto: IBL