Vinterdeppig? Här är 5 tips för att höja humöret

En kvinna med en katt och en kvinna med en kopp

Vinter, kyla och solen kommer knappt upp på himlen. För vissa personer kan de långa mörka dagarna göra att de känner sig deppiga. Men det finns saker du göra för att vända känslan. Här är 5 tips:

1. Motion

Motion är ett riktigt lyckopiller, det vet fler än bara forskarna vid det här laget. Satsa på lite rörelse varje dag, ungefär 30 minuter varje gång. Gå, cykla, spring, simma… Gör det du tycker är roligast så är chansen störst att det blir av! Forskning har visat att träning kan lindra lika effektivt som antidepressiva läkemedel vid mild och medelsvår depression.

Trött och deppig? Så får du ork i vintermörkret

2. Sömn

Sömn är viktigt för hälsan. Stig upp och gå lägg dig på så regelbundna tider du kan. Var också ute i dagsljus så mycket du kan för att somna lättare på kvällen. Vila när du kan och var noga med återhämtning.

3. Kost

Varierad och sund kost på regelbundna tider kan göra underverk för ditt mående. Skippa snabba kolhydrater, socker och processad mat och satsa på naturliga, näringsrika råvaror och mycket frukt och grönt. Dra också ner på alkohol, som kan förvärra ångest och depression. Men ät gärna några bitar mörk choklad som innehåller tryptofan som omvandlas till lyckohormonet serotonin i kroppen!

Se också: Post-bröllops-deppig? Så undviker du antiklimax efter den lyckliga dagen

Post-bröllops-deppig? Så undviker du antiklimax efter lyckliga dagen
1:13

Efter reklamen: Post-bröllops-deppig? Så undviker du antiklimax efter lyckliga dagen

(1:13)

Slå på ljud

4. D-vitamin

D-vitamin stärker vårt immunförsvar och motverkar depression. Normalt sett får vi i oss det genom solljus och kosten (som fet fisk och ägg). Men eftersom huden inte exponeras för sol under vintern riskerar vi brist på D-vitamin. Ett kostillskott kan därför vara bra. Ljuset i en ljusterapilampa stimulerar inte produktionen av D-vitamin – om inte lampan innehåller UV-ljus, vilket den kan göra i vissa ljusrumsbehandlingar.

Ovanligt trött? Så överlever du den mörkaste årstiden!

5. Njut-kontot

Njut-kontot är extra viktigt att fylla på under vinterhalvåret. Var snäll mot dig själv och gör sådant som får dig att må bra. Vandra i vacker natur, lyssna på bra musik, gå på bio, läs böcker, bjud hem och umgås med vänner, kramas med barnbarnen, klappa katten. Sänk kraven på vad du ”måste” och prioritera sådant som ger dig lust och skänker dig glädje.

Foto: TT

Utvald läsning