SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 smarta sätt att bli av med dålig andedräkt

12 sep, 2016 
Dålig andedräkt?
Vem vill inte ha en ren mun? Här är 5 smarta sätt att få en fräsch andedräkt – och bovarna du bör undvika!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ungefär en halv miljon svenskar lider av dålig andedräkt. Den dåliga lukten kommer nästan alltid direkt från munnen på grund av bakterieansamlingar, men kan även bero på halsinfektioner eller mag-, lever- och njursjukdomar.

Andedräkten brukar bli mer illaluktande om vi är torra i munnen, eftersom bakterier trivs bättre när salivproduktionen är låg. En del mediciner och sjukdomar kan också göra att vi får dålig andedräkt och då kommer lukten direkt från lungorna.

Här är 5 sätt att bli av med dålig andedräkt:

1. Börja med att borsta dina tänder noga minst två gånger om dagen. Använd helst en eltandborste som lättare kommer åt i fickor längst in i munnen.

2. Rensa dina tänder med tandtråd för att få bort fastsittande matrester. Skrapa även tungan ren från eventuell vit bakteriebeläggning med en tungskrapa.

3. Tugga sockerfritt tuggummi eller sugtabletter, som stimulerar salivproduktionen och på så sätt begränsar bakterietillväxten. Även zinktabletter är ett bra alternativ, till skillnad från vanliga sköljmedel som bara har kortvarig effekt.

Annons

4. Ät grovt bröd, frukt eller citron som snabbt tar bort den dåliga doften. Ibland kan det hjälpa att bara hälla några droppar citronsaft på tungan. Kolsyrat citronvatten är också bra att skölja med.

5. Vissa kryddor fungerar effektivt mot dålig andedräkt. Tugga på lite persilja, dillblad, nejlika, färsk koriander, ingefära eller dragon. Du kan också prova kardemumma, som är bakteriedödande, eller kaffebönor.

Detta bör du undvika för en fräsch andedräkt:

  • Ost
  • Mjölk
  • Ägg
  • Kött
  • Lök
  • Broccoli
  • Cigaretter

 

Artikeln publicerades först på allas.se, läs också: Larmet: Här är snabbmaten du ALDRIG bör äta!

Källor: 1177, Aqua Dental m.fl.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons