5 sätt din partners snarkning kan skada din hälsa

Ung kvinna ligger och håller händerna för öronen, med en man som sover med öppen mun intill sig

Lever du med någon som snarkar? Då vet du hur jobbiga nätterna kan vara, och kanske inte alltid för den som snarkar – utan för dig som ligger bredvid.

Snarkningar kan orsaka högt blodtryck

Nu visar det sig att det inte bara är dåligt humör som blir resultatet av att leva med en snarkare. Det kan resultera i högt blodtryck, enligt en studie vid Johns Hopkins School of Medicine i Baltimore, USA. Högt blodtryck ökar risken för demens, hjärtproblem och problem med njurarna.

Så många som en av sju personer för sådant oväsen när de sover att det kan öka partnerns blodtryck. När de undersökte 162 snarkare visade det sig att 14 procent snarkade så högt att över 53 decibel uppmättes. Som en jämförelse kan man säga att om snarkningarna når 45 decibel är de lika störande som en tvättmaskin i full gång.

Att blodtrycket stiger beror på att du inte får sova. När kroppen kämpar med att få bukt med stresshormonerna som frisätts i kroppen på grund av sömnlösheten, går blodtrycket upp.

Men det här är inte det enda sättet som din hälsa påverkas av att leva med en snarkare. Här är ytterligare några konsekvenser så pass störd nattsömn kan få:

Snarkningar kan ge sämre hörsel

När kanadensiska forskare undersökte fyra par, där den ena i varje par led av svår sömnapné (snarkningar och andningsuppehåll), visade det sig att de som levde med snarkarna fått sämre hörsel. Forskarna kom fram till att sova bredvid en snarkare hade samma effekt som att sova intill en maskin.

Snarkningar kan leda till sömnproblem

Att nästan somna och bli väckt av partnerns snarkningar, för att sedan nästan somna och bli väckt av samma anledning igen kan inte bara driva en till vansinne. Om det fortgår under en lång period kan det leda till sömnstörningar – hos den som ständigt blir väckt. Kvinnor som lever med snarkare löper tre gånger högre risk att drabbas av sömnproblem, än kvinnor som lever med personer som sover tyst.

Snarkningar kan göra dig nedstämd och orolig

Du behöver sova för att känna välbefinnande. Störs din djupsömn fylls inte måbra-hormonerna seotonin, dopamin och endorfin, på som de ska. När det systemet inte fungerar blir du nedstämd, olustig och kanske rädd och ångestfylld. Sömnbrist kan alltså göra att du känner dig deprimerad. Och den som sover med en snarkare får ofta sin sömn störd varje natt.

Snarkningar kan göra att du går upp i vikt

Studier har visat att de som inte sover tillräckligt (sju timmar per natt) löper en ökad risk att bli överviktiga. En studie av sjuksköterskor visade till exempel att de som sov fem timmar eller mindre per natt hade 15 procent högre risk att bli överviktiga än de som sov sju timmar per natt. Så om din partners snarkningar gör att du förlorar sömn kan det leda till att du blir överviktig.

Källa: The Daily Mail, Ung livsstil

Läs mer:

Forskare varnar – din partners snarkningar kan förkorta ditt liv

7 saker som sömnexperter aldrig skulle ha i sitt sovrum

Slipp snarkandet med ny metod