HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hälsa & medicin: 5 saker det snackas mycket om just nu

08 jan, 2023 
Vivvi Alström
Vad pratas det om i hälso- och medicinvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om en behandling mot håravfall, att många sparar gammal medicin och att nedsatt hörsel kan påverka minnet.
Annons

Vad snackas det om inom hälsa och medicin just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Vivvi Alström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

Se också: 5 livsfrågor som gör dig friskare

5 livsfrågor som gör dig friskareBrand logo
5 livsfrågor som gör dig friskare

1. Proppmätt? Välj vänster!

Det blir lätt för mycket av det goda i juletider, kanske med nattlig halsbränna och gaser som resultat? För att lindra kan du testa att ligga på vänster sida eftersom det underlättar matsmältningen. Eller så höjer du huvudändan på sängen. Ett annat tips är att inte stå framåtböjd längre stunder. Undvik också sena och stora måltider under kvällen.

Annons
En kvinna som är mätt

2. Ny metod kan hejda håravfall

Snart kan det finnas en behandling mot alopecia, fläckvis håravfall. I alla fall om man får tro japanska forskare som lyckats odla fram hårsäckar på konstgjord väg i ett labb. Det beskrivs som ett vetenskapligt genombrott. Genom att studera hårsäckarna, som fungerar som ett ankare för att hålla fast hårstrået, hoppas de ta fram läkemedel som förhindrar hårstrån ifrån att falla av. Man ska nu använda samma metod för att ta fram hårsäckar gjorda av mänskliga celler.

En hårborste

3. Nedsatt hörsel kan påverka minnet

Personer som har svårt att koncentrera sig, som presterar sämre och har sämre arbetsminne kan i själva verket höra dåligt. En ny studie kopplar kognitiva problem till hörselnedsättning. Det rapporterar forskning.se. Ju sämre vi hör desto sämre presterar vi, oavsett om vi har tinnitus eller ej och oavsett ålder, visar studien. När hörseln försämras minskar stimulansen i hjärnan och hjärnvolymen blir mindre. Därför är det viktigt att få hjälp så tidigt som möjligt, om man hör sämre.

Annons
En kvinna som hör dåligt

4. Plåster, spray eller tuggummi med nikotin

En något märklig trend som har sett dagens ljus i Storbritannien. Att använda plåster, spray eller tuggummi med nikotin – trots att man aldrig har rökt. Det ska nämligen frigöra endorfiner, skärpa hjärnan och höja prestationen, till exempel inför en tenta. Baksidan är att för mycket nikotin höjer blodtrycket, ger hjärtklappning – och ökar risken för hjärtsjukdom på sikt.

tuggummi

5. Många sparar på gammal medicin

38 procent har sparat överblivna receptbelagda läkemedel för att använda dem igen, trots att de kan ha sämre effekt. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apoteket Hjärtat.

Annons