Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 konstiga saker som händer i din kropp under mens

25 maj, 2017 
Thowe Wagner Larsson
kvinna med mensvärk
Att din kropp fungerar lite annorlunda under mens är inte så konstigt. Hade du koll på detta?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En del som har mens tycker att det är oerhört jobbigt och längtar mest tills den är över medan andra knappt märker av sin menstruation. Det finns en hel del som händer i din kropp under tiden du har mens, bland annat detta…

5 konstiga saker som händer i din kropp under mens:

1. Din smärtnivå kan bli lägre

I slutet av din menscykel minskar nivåerna av östrogen vilket gör att din smärtnivå blir lägre. Det kan också trigga viss huvudvärk eller migrän. När det kommer till just huvudvärk är det klokt att försöka förutspå när och varför värken uppstår för att på så vis kunna vara proaktiv och ta en värktablett i god tid innan.

Läs också: Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

2. Din avföring kan vara annorlunda jämfört med resten av månaden

Det är inte ovanligt att toabesöken ser annorlunda ut under mens. Dina nivåer av hormonet progesteron förändras under menscykeln vilket kan göra att toabesöken blir mer obalanserade. Med andra ord är det inte konstigt om du behöver springa på toaletten oftare eller tvärtom – blir hård i magen.

Annons

3. Du kan bli mer mottaglig för svampinfektioner

Ph-värdet i underlivet förändras strax innan du får mens och när du börjar blöda. Vissa kvinnor är därför mer mottagliga för svamp- och bakterieinfektioner.

Läs också: Experten: Så tränar du om du har mens

4. Du kan bli mer klumpig än vanligt

När du har mens kan vissa kroppsdelar bli mer vätskefyllda än andra och du kan även bli tröttare än vanligt. Konstigt nog kan även dina ögon bli något svullna vilket gör att om du bär linser kan de sitta sämre än de gör vanligtvis – vilket i sin tur kan leda till klumpighet. Försök helt enkelt att ta det lite lugnare när du har mens.

5. Din uthållighet och styrka på gymmet kan öka

Vissa upplever dock tvärtom, att de har massor av energi under mensen. Under mensen är dina hormonnivåer låga vilket gör att du har en högre intensitet och snabbare återhämtning. Detta beror på växlingen av östrogen och progesteron vilket ändrar vätskebalanserna i njurarna och blodet.

Annons

Läs också: Därför kan du äta mer choklad än vanligt dagarna innan mens

Det viktigaste är dock att du lyssnar på kroppen och om något känns annorlunda eller konstigt även efter menstruation kan det vara läge att uppsöka en läkare.

Uppgradera och snygga till din mensupplevelse

På SYD kan du enkelt klicka hem ett startkit med plastfria och ekologiska tamponger – som du sedan kan skräddarsy efter din cykel kan fylla på månad efter månad. Dessutom får du en snygg förvaringsbox på köpet! ANNONS Här kan du läsa mer om produkterna.

Klicka på bilden för att läsa mer om produkterna.

Källa: health.com

Foto: Thinkstock

Ha sex under mensen – det kan vara bra för dig

Läs också: Ha sex under mensen – det kan vara bra för dig

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons