5 kollegor du borde bli kompis med – för karriären

Kvinna tittar in i kameran och en aw på jobbet

Om du vill klättra i karriären räcker det inte alltid med att du är en vass medarbetare, skriver sajten Huffpost. Enligt dem behöver du orientera dig bland kollegor för att sedan kroka arm med rätt personer – som i sin tur kan leda till en skjuts i karriären.

Se 7 korta utbildningar som ger hög lön
1:04

Efter reklamen: Se 7 korta utbildningar som ger hög lön

(1:04)

Slå på ljud

Men om arbetsplatsen kryllar av kollegor, hur vet man då vilka man ska ta sikte på? Det kan finnas medarbetare som både vill hjälpa dig, men också i värsta fall stjälpa dig. Nedan har Huffpost listat fem viktiga personer att ha koll på, vilket förhoppningsvis kan hjälpa dig på traven!

Marja, 40, blev av med jobbet och bytte karriär helt: ”Blev så bra”

5 personer på jobbet du ska ta sikte på

1. Veteranerna

Hitta någon som är gammal i gamet. De har jobbat länge inom organisationen och har säkert varit med om det mesta och sett det mesta. De vet vad som funkar och inte, och deras expertis för dig som är ny kan bli värdefull i framtiden.

2. Partykollegerna

De bangar aldrig en AW, en julfest eller sommarkonferens. De sociala ”partykollegorna” är alltid med och de känner alla. Kroka tag i dem, och även om de själva inte sitter på höga positioner, kan du genom dem bli presenterad för viktiga nyckelpersoner inom organisationen. ”Partykollegorna” är sociala varelser som vill att alla ska nätverka, och att värdefulla kontakter ska flyga kors och tvärs. Värda att hålla hårt i med andra ord!

3. ”Dörrvakterna”

En kvinna tittar in i kameran

En vd-assistent till exempel kan vara en svårflörtad kontakt värd att kämpa för!

Assistenterna är precis lika viktiga att charma in sig på som hos cheferna. Det är ofta assistenten som håller koll på kalendern och mötesbokningarna, och har därför möjlighet att ge dig en dyrbar lunchlucka med vd:n – eller inte. Assistenten fungerar lite som en svårflörtad dörrvakt – som du borde bli kompis med!

4. Medlarna

De är proffs på problemlösning och många äldre medarbetare vänder sig till dessa kollegor för att bolla tankar och funderingar som rör jobb och arbetsuppgifter, skriver Huffpost. Medlarna är ofta objektiva, pålitliga och ärliga. De är raka och kommer ofta med värdefulla och nyttiga råd när det kommer till din jobbsituation nu och framåt.

5. ”Politikerna”

Likt politiker tycker de om att föra sin talan. De är självsäkra strateger som vill synas för viktiga personer inom organisationen, och de motiveras och drivs av makt, skriver Huffpost. Om du vill klättra i karriärstegen ska du definitivt bli kompis med detta gäng. De både syns och hörs mest – och har siktet noga inställt på nästa befordring.

Yrkesgrupperna där kvinnorna har högre lön än männen

Utvald läsning